Artėjant rudeniui, vynuogės pradeda masiškai nokti. Visų saldžių uogų kekių suvalgyti nepavyks, todėl dalį jų verta užkonservuoti. Žiemą jos bus tikras atradimas – šiuo vasaros skoniu mėgausitės su malonumu.
Koncentruoto vynuogių kompoto receptas
Gaminant vynuogių kompotą 3 litrų stiklainiuose, ingredientų kiekis vienam stiklainiui:
Ingredientai:
- 750 g vynuogių
- 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties
- 350 g cukraus
- Vanduo
Kompotą gaminsime koncentruotą – taip sutaupysite vietos sandėliuke. Žiemą atidarę stiklainį, galėsite jį atskiesti vandeniu pagal savo skonį ir mėgautis natūraliu gėrimu be konservantų ir dažiklių.
Paruošimo būdas
Vynuogių paruošimas: Galite konservuoti vynuoges su visomis kekėmis arba atskirti uogas nuo kotelių. Bet kuriuo atveju vynuoges kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu.
Konservavimo procesas:
- Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius.
- Sudėkite vynuoges į stiklainius.
- Užpilkite stiklainius verdančiu vandeniu iki pat viršaus. Uždenkite dangteliais ir palikite 20 minučių.
- Naudodami dangtelį su skylutėmis, atsargiai nupilkite vandenį atgal į puodą.
- Į nupiltą vandenį įberkite cukrų ir citrinos rūgštį. Maišykite, kol kristalai visiškai ištirps.
- Kai sirupas užvirs, atsargiai pilkite jį atgal į stiklainius su vynuogėmis. Pilkite lėtai, kad stiklainis nesprogtų nuo temperatūros pokyčio.
- Sandariai užsukite dangtelius. Apverskite stiklainius aukštyn dugnu ir patikrinkite, ar neprateka.
- Apverstus stiklainius suvyniokite į antklodę ar rankšluosčius. Palaukite, kol visiškai atvės.
Laikymo patarimai
Atvėsusius stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar sandėliuke.
Nebūtina konservuoti tik 3 litrų stiklainiuose. Galite naudoti ir mažesnius – 1 ar 1,5 litro stiklainius. Taip patogiau laikyti atidarytą kompotą šaldytuve, nes didelis 3 litrų stiklainis užima daug vietos.
Tinkamai užkonservuotas kompotas išsilaiko iki kito derliaus. Atidarius stiklainį, kompotą reikia suvartoti per 2-3 dienas.