Spalis yra laikas, kai sodas dosniai dovanoja mums obuolius, ir būtent šiuo laikotarpiu daugelyje šeimų atsiranda tradicija: paruošti kvapnų naminį pyragą, kuris užpildo namus šiluma ir jaukumu.
Ypač paprastas ir gardus variantas – 5 obuolių pyragas, kurį lengva paruošti net ir pradedančiajam, o rezultatas visada džiugina.
Šiam receptui jums reikės
- 5 vidutinio dydžio obuoliai – geriausia rinktis saldžiarūgščius, kad skonis būtų sodresnis
- 150 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį)
- 2 kiaušiniai
- 150 g miltų
- 100 g sviesto
- Pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- Pasirinktinai – cinamono, vanilės arba riešutų skoniui
Paruošimas
Pradedame nuo obuolių paruošimo: juos reikia nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais arba griežinėliais. Jei norite papildomo skonio, obuolius galite pabarstyti trupučiu cinamono.
Toliau paruošiame tešlą. Ištirpiname sviestą ir sumaišome jį su cukrumi bei kiaušiniais. Suberiame miltus ir kepimo miltelius. Plakame masę iki vientisos konsistencijos. Tešla gaunasi minkšta ir puri – būtent ji sukuria būsimo pyrago pagrindą.
Sudėkite obuolius į kepimo indą ir užpilkite tešlą, tolygiai ją paskirstydami. Jei norite, kad pyragas būtų šventiškesnis, galite ant viršaus išdėlioti kelias obuolių griežinėlius arba pabarstyti nedideliu kiekiu riešutų ir cukraus pudros.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 35–40 minučių. Iškeptas pyragas turi auksinę plutelę, o virtuvėje pasklinda šviežių obuolių, sviesto ir prieskonių aromatas. Kaip sako šeima, būtent šis kvapas paverčia rudenį tikrai jaukiu laiku.
Paslaptis ir auksiniai patarimai
Pagrindinė pyrago paslaptis – paprastumas ir švieži obuoliai. Net ir be sudėtingų ingredientų patiekalas gaunasi nepaprastai skanus, o visi šeimos nariai jaučia namų stalo jaukumą ir šilumą. 5 obuolių pyragas taps tikra tradicija, kurios nekantriai laukiama kiekvienais metais nuo spalio 22 iki 31 d.
Ekspertai taip pat pataria, kad jei obuoliai rūgštūs, įberkite šiek tiek medaus arba daugiau cukraus, o norint subtilesnio skonio, gatavą pyragą galite patiekti su lengvu kremu arba plakta grietinėle. Tokio pyrago aromatas ir skonis išliks visų šeimos narių atmintyje, o pyragas greitai išnyks nuo stalo – tai įrodyta per daugelį metų.