Šis išskirtinis ir aromatingas patiekalas idealiai tinka tiems, kurie vertina subtilius skonius ir mėgsta gaminti su sezoniniais produktais. Voveraitės suteikia makaronams unikalų miško aromatą ir subtilią tekstūrą, o sviestas ir parmezanas – ypač sodrų ir aksominį minkštumą.
Ingredientai
- spagečiai – 200 g
- šviežios voveraitės – 300 g
- sviestas – 45 g
- česnakas – 2 skiltelės
- šviežias čiobrelis – 5 šakelės
- sausas baltasis vynas – 50 ml
- petražolės – 2 šakelės
- parmezanas – 30 g
- saulėgrąžų aliejus – 20 ml
- druska – pagal skonį
- malti juodieji pipirai – pagal skonį
1 žingsnis. Voveraitės netoleruoja ilgo mirkymo, nes greitai sugeria vandenį kaip kempinė, o po to blogai iškepa. Greitai jas nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, švelniai trindami pirštais, kad pašalintumėte smėlį ir miško šiukšles. Virkite 20 minučių verdančiame vandenyje.
2 žingsnis. Į didelį puodą įpilkite bent 3–4 litrus vandens, įberkite druskos. Užvirinkite ir sudėkite spagečius, atsargiai panardindami juos į vandenį. Virkite griežtai pagal ant pakuotės nurodytą laiką, kol „al dente” (tai reiškia „iki danties” – makaronai turi būti elastingi, centre šiek tiek kieti). Tai paprastai trunka 7–8 minutes.
3 žingsnis. Kol makaronai verda, plačioje keptuvėje (geriausia storu dugnu) įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Smulkiai supjaustykite česnaką ir kepkite 30–40 sekundžių, kol pasirodys pirmasis aromatas. Įsitikinkite, kad jis nepridegs, kitaip atsiras nemalonus kartumas. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir supilkite paruoštas voveraites į keptuvę. Paskirstykite jas vienu sluoksniu ir kepkite 2–3 minutes nemaišydami, kol pasirodys graži auksinė spalva ir plutelė. Tada atsargiai apverskite grybus ir pakartokite iš kitos pusės. Pastebėsite, kad grybai išskyrė sultis. Atsargiai supilkite šias sultis į atskirą dubenį – jų prireiks vėliau.
4 žingsnis. Kai iš keptuvės išgaruos drėgmės perteklius ir grybai pradės kepti, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Supilkite baltąjį vyną. Būkite atsargūs, gali girdėtis stiprus šnypštimas ir garai. Leiskite vynui išgaruoti 1–2 minutes, kad išgaruotų alkoholis, palikdami tik jo skonį ir rūgštumą. Sudėkite čiobrelių lapelius, supilkite atgal atidėtas grybų sultis ir vieną samtelį vandens makaronams virti. Leiskite padažui užvirti ir šiek tiek sutirštėti.
5 žingsnis. Nusausinkite išvirtus spagečius ir nedelsdami sudėkite juos į keptuvę su grybais. Suberkite smulkiai supjaustytas petražoles. Sumažinkite ugnį iki minimumo. Pradėkite energingai maišyti makaronus, jei reikia, įpilkite daugiau vandens makaronams virti. Įdėkite gabalėlį sviesto ir toliau maišykite.
6 žingsnis. Nukelkite puodą nuo ugnies. Didžiąją dalį parmezano sutarkuokite tiesiai ant makaronų, greitai išmaišykite. Išdalinkite makaronus į įkaitintas lėkštes. Skanaus!