Šiais metais arbūzų itin daug. Jei perpjovus arbūzą liko nesuvalgyta dalis, būtina jį tinkamai laikyti, kad neprarastų drėgmės ir skonio. Taip pat reikia apsaugoti saldų minkštimą nuo bakterijų. Štai kaip tai padaryti.
Laikymas šaldytuve:
- Supjaustytą arbūzą laikykite +2–5 °C temperatūroje. Šviežią riekę sandariai apvyniokite maistine plėvele, kad apsaugotumėte nuo oro poveikio. Jei turite mažesnių gabalėlių, sudėkite juos į indą su sandariu dangteliu.
- Sėklų šalinti nebūtina – jos padeda išlaikyti arbūzo sultingumą, nes sulaiko drėgmę. Dedant arbūzą į šaldytuvą, padėkite jį taip, kad pjūvio vieta būtų apačioje – tai sumažins sulčių išsiskyrimą.
- Atminkite, kad supjaustytas arbūzas šaldytuve išlieka šviežias tik 3–5 dienas. Jei pastebite, kad minkštimas tapo slidus ar rūgštus, arbūzas sugedo ir jį reikia išmesti.
- Jei liko nesuvalgytų arbūzo gabalėlių, galite juos užšaldyti. Pirmiausia nupjaukite žievę ir, jei norite, pašalinkite sėklas. Supjaustykite minkštimą 2–3 cm storio gabalėliais.
- Išdėliokite gabalėlius vienu sluoksniu ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir įdėkite į šaldiklį. Po 2 valandų, kai gabalėliai užšals, perkelkite juos į daugkartinio naudojimo uždaromą maišelį arba plastikinį indą su dangteliu. Taip arbūzas išliks tinkamas vartoti 8–12 mėnesių.
Užšaldyti arbūzo gabalėliai puikiai tinka kokteiliams, šerbetams ar desertams, tačiau atšildžius jie bus minkštesni, todėl netiks šviežiam valgymui.