Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Obuolių uogienė „Gintaro lašai” – džiaugiuosi, kad žiemi jos daug prigaminau

Obuolių uogienė lyg gintaras
4 min. skaitymo

Šiandien gaminsime nepaprastai gardžią obuolių uogienę, kuri išlaiko formą ir atrodo kaip tikras desertas. Obuolių gabaliukai liks sveiki, sirupas bus tirštas, skaidrus ir labai aromatingas.

Ši uogienė puikiai tinka ne tik su arbata, bet ir kaip pyragų, pyragėlių įdaras ar tiesiog ant skrebučio su riešutais – tikras skanėstas!

Pagrindinė šio recepto paslaptis – obuolių mirkymas sodos tirpale. Dėl to jie nesubyra ir išlaiko gražią išvaizdą net po trijų virimų. Gal gaminsime kartu?

Žingsnis po žingsnio obuolių uogienės paruošimas

Rinkitės kietus obuolius – jie geriau išlaiko formą. Kruopščiai juos nuplaukite, išimkite šerdį. Supjaustykite griežinėliais arba ketvirtainiais – kaip jums labiau patinka.

Ištirpinkite 3 arbatinius šaukštelius sodos 3 litruose vandens (1 arbatinis šaukštelis 1 litrui). Obuolius į tirpalą įdėkite bent 30 minučių. Jei turite laiko, galite juos laikyti ilgiau – iki 2 valandų. Lėkšte prispauskite, kad visos skiltelės būtų panirusios.

Tai svarbus žingsnis: soda sustiprina obuolio struktūrą, ir uogienė bus tvarkinga, o ne pavirs koše.

Puode sumaišykite 200 ml vandens, cukrų ir citrinos sultis. Uždėkite ant viryklės, užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.

Obuolius sudėkite į kiaurasamtį (neplaukite!), perkelkite į puodą uogienei ir užpilkite karštu sirupu.

Uždenkite dangčiu (ne sandariai, kad nesusidarytų kondensatas) ir palikite 8–10 valandų arba per naktį.

Po 8–10 valandų užvirinkite ir virkite 5 minutes ant vidutinės ugnies. Nemaišykite, kad nesulūžtų griežinėliai!

Išjunkite viryklę, atvėsinkite ir palikite dar 8–10 valandų.

Pakartokite procesą du kartus. Po trečio virimo sirupas sutirštės, o griežinėliai taps skaidrūs. Paruošimą galite patikrinti taip: jei ant lėkštės nenuteka nė lašas sirupo, uogienė paruošta.

Patarimas: jei norite skystesnio sirupo, užvirinkite jį du kartus ir tada galėsite iš karto supilstyti į stiklainius.

Supilkite karštą uogienę į švarius, sausus stiklainius (aš naudoju 250 ml talpos stiklainius – juos lengva sunaudoti vienu kartu). Užsandarinkite, apverskite ir suvyniokite, kol visiškai atvės.

Obuolių desertas

Kas gausis?

Tirštą, su sveikais gabalėliais uogienę, aromatingą ir sodraus skonio. Puikiai tinka:

  • Su arbata
  • Ant skrebučio su riešutais ir sėklomis
  • Pyragams ir bandelėms

Mano mėgstamiausias pusryčių variantas: riekelė juodos duonos + šaukštas uogienės + riešutai ir sėklos. Puodelis kavos – ir rytas pradėtas!

Ingredientai (išeiga apie 1,3 l uogienės):

  • Kieti obuoliai – 1,5 kg (sveiki) arba 1,3 kg griežinėliais
  • Cukrus – 800 g
  • Vanduo sodos tirpalui – 3 litrai
  • Kepimo soda – 3 arbatiniai šaukšteliai
  • Citrinos sultys – 2 šaukštai (apie pusė citrinos)
  • Vanduo sirupui – 200 ml

Svarbu: po mirkymo obuolių NEPLAUKITE jų paprastu vandeniu! Tai padės jiems išlaikyti formą.

Naudingi patarimai

Norėdami gražesnio uogienės atspalvio, naudokite skirtingas obuolių veisles – atrodys puikiai! Citrinos sultys ne tik pagerina skonį, bet ir padeda išlaikyti sirupo skaidrumą. Uogienę laikykite vėsioje vietoje – ji gerai išsilaiko visą žiemą.

Kaip nustatyti, kurie obuoliai tinka uogienei

Pačiupkite obuolį. Lengvas paspaudimas pirštu yra geras testas – jei obuolys išlieka tvirtas ir neįdumba, jis kietas. Jei minkštime pajuntate įdubimą, tai reiškia, kad vaisius jau pernokęs.

Atkreipkite dėmesį į garsą. Pirštu bakstelėkite obuolius arba lengvai juos suspauskite vieną prie kito – skambus garsas reiškia tankų, tvirtą minkštimą. Jei garsas duslus, obuolys yra puresnis.

Pažvelkite į žievelės paviršių. Kietų veislių žievelė plona, bet patvari, be raukšlių. Jei žievelė raukšlėta, vaisius jau minkštas.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.