Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pagrindinis požymis, kad miltai sugedo ir gali pakenkti organizmui

3 min. skaitymo

Vienas paprastas požymis gali rodyti, jog miltai sugedo ir kelia pavojų sveikatai. Visada verta atidžiai patikrinti miltus prieš pradedant gaminti, nes net ir ilgaamžiai miltai gali sugesti, jei nebuvo tinkamai laikomi.

Miltų galiojimo terminas

Miltų galiojimo terminas dažniausiai pažymėtas ant pakuotės. Natūralūs miltuose esantys aliejai linkę oksiduotis – kuo daugiau riebalų miltuose, tuo greičiau jie gali sugesti. Sugedę miltai dažniausiai kvepia nemaloniai, rūgščiai ar pelėsio kvapu – tai pagrindinis sugedimo požymis. Fiziškai miltai gali būti gumbuoti arba pradėti gelsti, kas rodo drėgmės patekimą į pakuotę. Taip pat, jei pastebimi kenkėjai – tokią pakuotę geriau išmesti.

Miltų laikymas

Tinkamai laikomi miltai gerai išlaiko kokybę: kambario temperatūroje sausoje, vėsioje, tamsioje vietoje sandarioje pakuotėje arba šaldytuve ar šaldiklyje, kur gali išsilaikyti metus ar ilgiau. Prieš naudojimą, ypač kepant duoną, būtina miltus palaikyti kambario temperatūroje, kad išvengtumėte gumuliukų.

Jei miltai buvo veikiami drėgmės ar oro, gaminių tekstūra bus kieta, trapiai trupės. Todėl griežtai rekomenduojama nebetinkamus miltus naudoti, kad išvengtumėte sveikatos problemų.

Svarbiausi patarimai: pasitikrinkite kvapą, pažiūrėkite, ar nėra gumuliukų, ar miltai nepasikeitę spalva, išmeskite miltus, jei įtariate sugedimą ar pastebite kenkėjus. Taip užtikrinsite saugų ir kokybišką maistą.

Kokie miltai sveikesni

Kaip būtent nemalonus kvapas parodo, kad miltai sugedo

Nemalonus kvapas, kuris rodo, kad miltai sugedo, dažniausiai kyla dėl oksidacijos proceso – miltuose esantys natūralūs aliejai ima gesti ir vystosi bakterijos ar pelėsis. Dėl šių pokyčių miltai pradeda skleisti rūgštų, pelėsių ar kitokį nemalonų kvapą, primenantį supuvusį ar raugintą maistą. Tai pagrindinis ženklas, kad miltai prarado savo kokybę ir naudoti juos nėra saugu. Kvapas yra tiesioginė sugedimo ir mikroorganizmų veiklos indikacija, kuri rodo, kad miltuose vyksta cheminiai ir biologiniai pokyčiai, galintys pakenkti organizmui.

Todėl prieš naudojant miltus labai svarbu juos apžiūrėti ir uostyti – jei juntamas nemalonus kvapas, tai signalas išmesti tokius miltus ir nepakenkti sau bei šeimai.

Kokių aromatų ieškoti kad patvirtinčiau, jog miltai sugedo

Ieškant aromatų, patvirtinančių, kad miltai sugedo, verta atkreipti dėmesį į nemalonius kvapus, tokius kaip rūgštus, pelėsinis ar aitrus kvapas, kuris primena raugintą, supuvusį ar net šiek tiek degintą maistą. Šie aromatai atsiranda dėl riebalų oksidacijos miltuose ir pelėsių ar bakterijų vystymosi. Tokie kvapai aiškiai rodo, kad vyksta cheminiai pokyčiai, kurie daro miltus netinkamus vartoti. Jei juntamas bet kuris iš šių kvapų, miltų naudoti nebevertėtų, nes tai gali būti pavojinga sveikatai.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.