Vaisių uogienės yra geriausia, ką mums gali pasiūlyti vasara. O rugsėjo pradžia gausi gardžiu derliumi, tiesiog kviečiančiu mus jį konservuoti. Ruošdami vaisių uogienes, daugelis žmonių į puodą deda želatininį cukrų. Tačiau yra ir kitas būdas tai padaryti. Apie tai mums priminė tinklaraštininkė. Ji į vaisius deda druskos, o ne cukraus. Tai visiškai logiška.
Vaisių uogienės su druska yra sveikesnės nei tos, kuriose yra cukraus
Dietologai ir gydytojai jau seniai perspėja, kad visuomenėje vartojame per daug cukraus. Tačiau tai nereiškia, kad turėtume atsisakyti vasaros vaisių. Vis dėlto, jei iš jų gaminame uogienes, sutelkime dėmesį į juose natūraliai esantį cukrų. Venkime į uogienes dėti papildomo cukraus. Nuomonės formuotojas, prisistatantis kaip Kuchniakbw, rekomenduoja vaisių sūdymą – tai paprastas būdas juos paruošti be pridėtinio cukraus. Tačiau naudojamas ir kitas ingredientas, retai siejamas su saldžiomis uogienėmis: druska.
Vaisių uogienės su druska – kas čia per daiktas?
„Druska iš vaisių išgauna natūralų cukrų. Būtent tuo ir grindžiamas šis metodas, ir būtent čia slypėjo pradinė jo idėja. Neieškoti dirbtinių pakaitalų, o išryškinti gamtą”, – savo receptą pradeda kulinarijos tinklaraštininkė Kuchniakbw.pl. Jame ji mini seną vaisių konservavimo metodą, tiesiogiai kilusį iš Tolimųjų Rytų filosofijos.
Tačiau nereikia gilintis į filosofijos šaknis, kad suprastumėte, kodėl vaisių sūdymas yra prasmingas. Idėja – leisti vaisiams virti savo sultyse. Kad šios sultys išsiskirtų, įberiama žiupsnelis druskos, kuri išgauna natūralų vaisių cukrų. Tai reiškia, kad uogienėms nereikia papildomo saldinimo ir jose išlieka daugiau vertingų vitaminų bei mineralų. Taip paruoštos uogienės yra žymiai mažiau saldžios, todėl jos rekomenduojamos diabetikams, besilaikantiems dietos ir visiems kitiems, norintiems sumažinti suvartojamo cukraus kiekį.
Kaip gaminti vaisių uogienes naudojant sūdymo metodą?
„Visas vaisių uogienes gaminu vienodai”, – rašo tinklaraštininkė, išvardindama atskirus veiksmus:
- Vaisių paruošimas: Vaisius nuplaunu, puode ištirpinu šaukštą sviesto, suberiu vaisius ir virinu, kol pasiekiu norimą konsistenciją. Kartais noriu skystesnės, kartais tirštesnės konsistencijos. Bet kokiu atveju, tai trunka mažiausiai 30 minučių. Vaisius nuolat maišau.
- Pilstymas ir sūdymas: Paruoštus vaisius supilu į stiklainius ir įberiu dosnų žiupsnelį druskos (kuo didesnis stiklainis, tuo šiek tiek daugiau druskos). Sandariai užsandarinu.
- Pasterizavimas: Stiklainius panardinu į vandenį puode (vanduo turi siekti daugiau nei pusę stiklainio aukščio) ir pasterizuoju ant silpnos ugnies, uždengusi, apie 20 minučių.
- Papildomas pasterizavimas: Po to stiklainių neišimu. Palieku juos uždengtus, išjungus ugnį. Vakare juos vėl pasterizuoju, bet tik 10 minučių po to, kai vanduo užvirsta.
Kokie vaisiai tinka?
Šis metodas tinkamas visiems vaisiams, kuriuose yra fruktozės – natūralaus vaisių cukraus:
- avietėms
- braškėms
- mėlynėms
- obuoliams
- kriaušėms
- persikams
- daugeliui kitų sezoninių vaisių
Šaltinis: https://kuchnia.fakt.pl/po-co-sol-i-maslo-w-przetworach-oto-najlepsza-metoda-wekowania-owocow/jkbxj66