Daržovių, uogų ir grybų šaldymas žiemai yra svarbus ir kruopštus procesas. Jau papasakojome, kaip tinkamai užšaldyti daržoves ir žoleles, tad dabar pakalbėkime išsamiau apie grybus. Visų pirma – apie visų mėgstamus baravykus.
Jei nusprendėte apsirūpinti baravykais, bet nenorite jų marinuoti ar džiovinti, rekomenduojame atidžiau panagrinėti šį šaldymo variantą.
Kaip užšaldyti baravykus žiemai: žingsnis po žingsnio instrukcija
Pradėkime nuo grybų plovimo, kad pašalintume nešvarumus, smėlį, žemę ir augmeniją. Tačiau nepamirškite, kad negalima jų mirkyti vandenyje! Dėl to jie sugers vandens perteklių ir nieko gero iš to nebus.
Toliau turime tris baravykų užšaldymo variantus:
- Šaldymas neapdorojus termiškai. Maži grybai į šaldiklį dedami sveiki, o vidutiniai ir dideli supjaustomi gabalėliais. Baravykus paskleiskite ant padėklo ir užšaldykite 12 valandų. Tada juos galima perkelti į įprastą maišelį ir padėti ilgalaikiam saugojimui.
- Virtų baravykų užšaldymas. Grybus supjaustykite kubeliais ir 5 minutėms pamerkite į verdantį vandenį. Atvėsusius galite sudėti į maišelį ar kokį nors kitą indą, kurį naudojate šaldymui, ir įdėti į šaldiklį.
- Keptų baravykų šaldymas. Grybus supjaustykite griežinėliais, kepkite keptuvėje (be aliejaus, ant sauso paviršiaus❗️) apie 20 minučių, reguliariai maišydami. Per tą laiką jie praras drėgmę. Kai tik išgaruos visa drėgmė, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite toliau – kol susidarys auksinė plutelė. Būtinai leiskite aliejaus pertekliui nuvarvėti (ant kiaurasamčio arba popierinio rankšluosčio), o grybams – atvėsti ir tik tada dėkite juos į šaldiklį saugoti.