Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pamirškite pirktinę duoną! Šie kvapnūs turkiški paplotėliai taps jūsų nauja kulinarine aistra

Turkiški paplotėliai
2 min. skaitymo

Šie saldžiųjų paprikų, pomidorų ir bulvių paplotėliai – gardus, sotus patiekalas, kuriame dera paprastumas ir sodrus šviežių daržovių skonis. Minkšta tešla, auksinė plutelė ir sultingas įdaras daro šiuos paplotėlius puikiai tinkančius tiek pietums, tiek lengvam užkandžiui.

Trumpa istorija

Paplotėlių istorija siekia tūkstančius metų – tai vienas seniausių žmonijos patiekalų. Pirmieji paplotėliai buvo kepami ant įkaitusių akmenų senovės Egipte ir Mesopotamijoje.

Vėliau kiekviena šalis sukūrė savo versijas: indiški čapačiai, gruziniški mchadi, meksikietiškos tortilijos, uzbekiški paplotėliai – visi jie turi bendrą šaknį.

Daržovių ir bulvių pridėjimas išpopuliarėjo Europoje bei Kaukaze, kur šeimininkės siekė paprastą tešlą paversti sotesniu ir kvapnesniu patiekalu.

Daržovių paplotėliai – ne tik skanūs, bet ir universalūs: juos galima valgyti karštus ar šaltus, pasiimti su savimi arba naudoti vietoje duonos.

Turkiški paplotėliai vietoje duonos
Turkiški paplotėliai vietoje duonos

Sudedamosios dalys

  • 2 kiaušiniai
  • 300 ml pieno
  • 300 ml vandens
  • 20 g cukraus
  • 10 g sausų mielių
  • 420 g miltų
  • 1 arb. šaukštelis druskos
  • 3 saldieji pipirai
  • 1 pomidoras
  • 1 bulvė
  • 120 g Tulumo sūrio

Daržovių paplotėlių gaminimas

Įmuškite kiaušinius į šiltą pieną, supilkite vandenį, įberkite cukrų, druską ir sausas mieles, gerai išmaišykite. Įmaišykite miltus ir užminkykite tešlą.

Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite pusvalandžiui. Tuo metu smulkiai supjaustykite paprikas, bulvę ir pomidorą.

Išspauskite iš tešlos orą, įdėkite paruoštas daržoves, sutarkuokite sūrį ir viską gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Dėkite po šaukštą tešlos ir kepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol įgaus auksinį atspalvį.

Kai viršus pradės stingti, lengvai apipurkškite jį aliejumi ir apverskite. Kepkite iki traškios plutelės.

 

Šie kvapnūs turkiški paplotėliai – puikus pakaitalas pirktinei duonai ir tikra rudens virtuvės pažiba.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.