Kai norisi kažko saldaus, bet be sudėtingų ingredientų ir ilgo pasiruošimo, šis mėlynių pyragas – tikras išsigelbėjimas. Jis kvepia namais, šiluma ir rudens prisiminimais. Minkštas, purus, šiek tiek drėgnas vidus ir mėlynių rūgštelė sukuria tobulą balansą tarp gaivos ir saldumo. Puikiai tinka tiek rytiniam kavos puodeliui, tiek savaitgalio desertui.
Ingredientai
(klasikinei 24–26 cm kepimo formai)
- 2 puodeliai (240 g) miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- ¾ arbatinio šaukštelio druskos
- 1 puodelis (200 g) cukraus
- ¼ puodelio (60 ml) augalinio aliejaus
- ¼ puodelio (60 g) ištirpinto, atvėsinto sviesto
- 1 didelis kiaušinis (kambario temperatūros)
- 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
- ½ puodelio (120 ml) pieno
- 1¼ puodelio (apie 180 g) šviežių arba šaldytų mėlynių
- 2 arbatiniai šaukšteliai miltų (mėlynių pabarstymui)
Paruošimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje išplakite cukrų, aliejų, sviestą, kiaušinį ir vanilės ekstraktą, kol masė taps puri. Supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
- Mėlynes pabarstykite 2 šaukšteliais miltų, kad kepant jos nenugrimztų į dugną.
- Skystą mišinį supilkite į sausus ingredientus ir mentele lengvai sumaišykite iki vientisos, bet ne permaišytos tešlos.
- Įmaišykite mėlynes ir tešlą supilkite į paruoštą formą.
- Kepkite 65–75 minutes, kol į centrą įsmeigtas pagaliukas bus švarus.
- Leiskite pyragui atvėsti formoje, tada perkelkite ant grotelių.
Patarimas
Naudojate šaldytas mėlynes? Nedarykite klaidos – neatšildykite jų. Dėkite tiesiai iš šaldiklio – taip pyragas išlaikys spalvą, o tešla netaps drėgna.
Rezultatas – puri, aromatinga tešla su mėlynių „sprogimais“ kiekviename kąsnyje. Toks pyragas išnyksta nuo stalo akimirksniu – todėl iškepkite iš karto du.
 
					 
							 
			 
                                
                              
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		
 
		
 
		 
		 
		 
		 
		