Siūlome paruošti sultingus ir gardžius keptus mėsos kotletus su pomidorais – paprastą patiekalą visai šeimai. Kepimas orkaitėje taupo laiką, pastangas, o virtuvė lieka švari. Pamirškite įprastus kotletus ir išbandykite šiuos su įdaru! Yra daug variantų – su grybais, bulvėmis ar žuvimi, tačiau mes pasirinkome populiariausią – su sultingais pomidorais.
Sudedamosios dalys:
- Mišrus faršas (kiauliena ir jautiena 50/50) – 500 g
- Svogūnas – ½ vnt.
- Šviežias pomidoras – 1 vidutinio dydžio arba ½ didelio
- Druska – pagal skonį
- Malti pipirai (mišinys) – pagal skonį
- Malta kalendra – ½ arb. šaukštelio
- Švieži žalumynai (kalendra, petražolės, krapai) – nedidelė saujelė
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Kietasis sūris – 100 g
- Grietinė arba majonezas – 2 valg. šaukštai
- Česnakas – 2–3 skiltelės arba džiovintas česnakas pagal skonį
Paruošimas:
- Pipirus ir kalendrą sutrinkite grūstuvėje. Į faršą suberkite prieskonius, druską ir įmuškite kiaušinį.
- Smulkiai sukapokite žalumynus ir suberkite į faršą.
- Gerai išminkykite faršą. Kad „šieno kupetai“ išlaikytų formą, kelis kartus pakelkite faršą ir tvirtai meskite atgal į dubenį.
- Sumaišykite grietinę arba majonezą su smulkintu česnaku, pagardinkite druska.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Faršą padalinkite į 5 dalis, suformuokite apvalius paplotėlius ir sudėkite ant skardos.
- Plokščiadugne stikline (mažesne nei paplotėlis) centre padarykite įdubimą, o mentelės pagalba suformuokite kraštus, kad gautųsi „puodeliai“.
- Kiekvieną „puodelį“ patepkite paruoštu grietinės arba majonezo padažu.
- Svogūną ir pomidorą supjaustykite plonais žiedais. Ant padažo dėkite svogūno, o ant jo – pomidoro žiedus.
- Kepkite orkaitėje 40–50 minučių.
- Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, kiekvieną „puodelį“ pabarstykite tarkuotu sūriu (sūrį galima sumaišyti su šlakeliu majonezo, kad būtų puresnis).
- Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 10–15 minučių, kol sūris išsilydys ir lengvai apskrus.
Patiekimas:
Sultingi, aromatingi ir švelnūs kotletai paruošti! Patiekite su mėgstamu garnyru: bulvių koše, ryžiais, grikiais ar šviežiomis salotomis. Šie „kupetai“ skanūs ir patys vieni! Jei gaminate didesnei šeimai, padidinkite ingredientų kiekį. Skanaus!