Yra daug būdų, kaip sūdyti šoninę ar lašinius, tačiau tik keli iš jų yra tikrai populiarūs. Šis kiaulienos sūdymo būdas – mano manymu puikus.
Norėčiau šiek tiek pasakyti apie kiaulienos šoninės pasirinkimą – optimalus storis yra bent 5–6 cm. Jų galite rasti pas privačius pardavėjus, ūkininkus arba turguje. Parduotuvėje parduodami griežinėliai dažnai būna ploni ir neaiškios kilmės.
Šoninė ar lašiniai taip pat turėtų būti minkšti – aš turguje paprašau peilio ir įsmeigiu arčiau odelės – jei peilis lengvai įsminga – lašiniai geri, jei ne – jie gali būti kieti net ir pasūdyti.
Sudedamosios dalys
Sūrymui 1 litrui vandens:
- vanduo
- 2 lauro lapai
- 16 kvapiųjų pipirų žirnelių
- 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų
- 8 skiltelės česnako
- 8 valg. šaukštai stambios druskos
Paruošimas
Prieš sūdydami, nuplauname gabalėlius, supjaustome juos 5–6 centimetrų kubeliais (pasūdęs dalį kiaulienos siunčiu į šaldiklį, kad vėliau būtų patogu išimti po gabalėlį). Tada dideliame puode sluoksniuoju česnaką ir šoninę ar lašinius.
Norėdami paruošti sūrymą, užvirinkite vandenį, suberkite prieskonius, po 5 minučių išjunkite ir užpilkite karštą sūrymą ant kiaulienos. Ant viršaus uždėkite lėkštę ir svarmenį, pavyzdžiui, stiklinį indelį. Leiskite kiaulienos šoninei ar lašiniams pastovėti kambario temperatūroje tris dienas.
Po 3 dienų kiaulienos gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į šaldiklį. Žinoma, ne visus – galite suvalgyti kelis gabalėlius iš karto.