Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pasigaminkite tobulą kapučino namuose: paprastas vadovas, kaip mėgautis kavinės lygio malonumu

Kapučino su standžia puta
5 min. skaitymo

Norite mėgautis kavinės kapučino savo virtuvėje? Geros naujienos: gardų gėrimą galite pasigaminti ir be profesionalios įrangos! Tobulo kapučino paslaptis – tinkami ingredientai ir paprasta technika. Šiame straipsnyje parodysime, kaip išsirinkti kavą, suplakti pieną ir papuošti gėrimą kaip barista. Skaitykite toliau ir įsileiskite kavinės magiją į savo namus!

Kas yra kapučino ir kuo jis skiriasi nuo kitų?

Kapučino yra karštas gėrimas, sudarytas iš espreso, karšto pieno ir tirštos pieno putos. Įprasta porcija yra 150–180 ml, ir klasikiniu būdu espresas, pienas ir puta pasiskirsto tolygiai. Puta yra tiršta, apie 1 cm. Latė naudojama su daugiau pieno (250–300 ml) ir skystesne puta (0,5 cm), o espresas pilamas į pieną. Plokščias baltas (150–180 ml) gaminamas su dviguba espreso kava (60–80 ml) ir skystesne puta (0,25 cm). Kapučino subalansuoja kavos stiprumą ir kreminę putą.

Išbandykite: pasigaminkite kapučino ir latės – pastebėsite skonio ir tekstūros skirtumą!

Kokių įrankių jums reikia?

Paprasčiausias būdas – naudoti automatinį kavos aparatą su kapučinu: pripildykite kavos, vandens ir pieno skyrelius, nustatykite nustatymus ir leiskite aparatui atlikti visa kita. Naudojant kavos aparatą su portafiltru, espresą ir pieną reikia ruošti atskirai. Arba galite naudoti:

  • Espreso kavai: turkiškas puodas (cezve) arba geizerinis virdulys.
  • Pieno plakimui: rankinis kapučino aparatas, prancūziškas presas, maišytuvas arba plaktuvas.
  • Priedas: ąsotis (metalinis indas) pieno putai plakti.

Patarimas: jei neturite jokių įrankių, pradžiai užteks šluotelės ir puodo!

Tobula kava namuose
Tobula kava namuose

Kaip išsirinkti kavą?

Kapučino skonį suteikia kava. Arabica suteikia švelnų, rūgštų skonį ir aromatą, o robusta – stiprų ir kartumą. Geriausia rinktis 70–80 % arabica ir 20–30 % robusta kavos mišinį. Rinkitės pakuotę su užrašu „espresso“.

Skrudinimas: vidutiniškai šviesus arba tamsus – šviesus gali būti per rūgštus.
Šviežumas: pupeles sumalkite prieš pat verdant. Viryklei naudokite vidutinio rupumo malimą, turkiškai keptuvei – smulkų.
Alternatyvos: kava be kofeino arba tirpi kava (3 arb. šaukšteliai / 50 ml vandens) tiks, bet skonis nebus toks sodrus.

Testas: išbandykite skirtingus mišinius ir raskite savo mėgstamiausią!

Koks pienas tinka?

Rinkitės nenugriebtą pieną (2,5–3,5 % riebumo) – jis tirštai putoja ir išsaugo espreso skonį. Nugriebtas pienas (1,5 %) sukuria skystesnę putą, o per didelis riebalų kiekis užgoš kavą. Tiks sojų, avižų arba migdolų pienas, tačiau puta gali būti kieta, o skonis – kitoks. Pienas kavos aparate turi būti šaltas.

Patarimas: pašildykite pieną iki 60–65 °C – per karštas pienas praras savo saldumą.

Klasikinis kapučinas su kavos aparatu

1. Pasigaminkite espreso

Automatinis kavos aparatas: pasirinkite espreso programą (30–40 ml).
Filtrinis piltuvinis kavos virimo aparatas: sumalkite 7–9 g kavos, supilkite į portafiltrą ir užvirinkite 30 ml vandens puodelyje (bent 150 ml).

2. Išplakite pieną

Į ąsotį įpilkite 120 ml šalto pieno. Padėkite garų antgalį po pieno paviršiumi, įjunkite garus ir švelniai pajudinkite ąsotį. Sustokite, kai pienas pasieks 60 °C temperatūrą ir susidarys tirštos putos. Pastuksenkite į ąsotį, kad pašalintumėte burbuliukus.

3. Prisijunkite

Lėtai supilkite pieną į espresą. Šaukštu sukamaisiais judesiais užtepkite putas ant paviršiaus.

Kapučino su prancūzišku presu

Espresas: praskalaukite prancūzišką kavos aparatą verdančiu vandeniu. Įpilkite 20 g kavos ir 100 ml karšto vandens (95 °C). Išmaišykite, leiskite pritraukti 2 minutes, dar kartą išmaišykite ir paspauskite stūmoklį žemyn. Supilkite trečdalį į puodelį.
Pienas: pašildykite 150 ml pieno (60 °C). Supilkite į prancūzišką presą ir kelkite stūmoklį 20–30 sekundžių, kol susidarys tirštos putos.
Maišymas: į espresą supilkite pieną, ant viršaus uždėkite putų.

Kapučino namuose
Kapučino namuose

Kapučino be aparato

Espresas:
Turkiškame puode – įpilkite 7–9 g kavos ir įberkite 35–40 ml vandens. Kaitinkite, kol susidarys putos, nukelkite nuo ugnies. Pakartokite du kartus, supilkite į puodelį.
Su geizerio virduliu – pripildykite dugną vandens, į filtrą įpilkite kavos ir užvirinkite. Supilkite į puodelį.
Pienas: pašildykite 100–150 ml pieno (60 °C). Plakite šluotele arba mikseriu iki tirštos masės.
Maišymas: į espresą supilkite pieną, ant viršaus uždėkite putų.

Dekoruokite kaip profesionalas

Paprasta: per sietelį pabarstykite cinamonu arba kakavos milteliais.
Latė menas: išbandykite širdelių raštą lėtai pildami putas. Praktikuokite naudodamiesi vaizdo įrašais.
Trafaretai: naudokite trafaretus su cinamonu arba kakava.
Prieskoniai: įdėkite šokolado padažo, kokoso drožlių arba žiupsnelį kardamono.

Išbandykite: kitą kartą kapučino pabarstykite cinamonu – skonis sustiprės!

Mėgaukitės kavinės atmosfera namuose

Tobulo kapučino paslaptis – kokybiška kava, tinkamai išplaktas pienas ir žiupsnelis kūrybiškumo. Net jei turite tik plaktuvą, galite pasigaminti gardų gėrimą. Išbandykite jau šiandien ir mėgaukitės baristos kokybės kapučinu!

Padarykite tai dabar: pasigaminkite kapučino ir papuoškite jį cinamonu. Pasidalinkite savo mėgstamiausiais patarimais komentaruose – įkvėpkite kitus kavos mėgėjus!

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.