Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pelėsis duoninėje: kaip vienas paprastas įprotis gali jį sustabdyti visam laikui

Duonos pelėsis
3 min. skaitymo

Pažįstamas vaizdas? Atidarote duoninę laukdami skanių pusryčių, o į jus spokso nedraugiškos žalsvai pilkos dėmės. Nusivylimas, sugadinta nuotaika ir dėl to visas kepalas duonos išmestas į šiukšliadėžę. Ši kasdienė drama kartojasi daugelyje namų, versdama mus manyti, kad kova su pelėsiais yra amžina. Bet kas, jei pasakyčiau, kad galite ją laimėti pakeisdami vos vieną įprotį? Išsiaiškinkime, kaip duoninę iš grybelio inkubatoriaus paversti patikima šviežių kepinių slėptuve.

Priešas Nr. 1: kodėl pelėsiui drėgmė yra geriausias draugas?

Norint nugalėti priešą, reikia jį pažinti iš matymo. Pelėsis yra mikroskopinis grybelis, kurio sporos nuolat yra ore. Jos nematomos ir nekenksmingos, kol neatsiduria sau idealiose sąlygose. O kas joms idealiai tinka? Šiluma, tamsa, oro cirkuliacijos trūkumas ir, svarbiausia, drėgmė. Ir būtent mes, nesąmoningai, sukuriame šią pelėsio „kurortą” savo duoninėje.

Įsivaizduokite: iš parduotuvės parsinešate dar šiltą, kvapnų duonos kepalą ir iškart jį paslepiate uždaroje erdvėje. Kas nutinka toliau? Atvėsusi duona aktyviai išgarina drėgmę. Šie garai neturi kur išeiti ir lašelių pavidalu nusėda ant duoninės sienelių ir kitų, jau atvėsusių, duonos gabalėlių. Dėl to susidaro tikras šiltnamis – ideali aplinka sporoms dygti. Štai kodėl pagrindinė kovos su pelėsiais paslaptis slypi ne pačioje duoninėje, o tame, kaip mes ją naudojame.

Supelijusi duona
Supelijusi duona

Gynybos strategija: paprasti žingsniai link šviežios duonos

Pelėsio įveikimas – tai ne sudėtingos manipuliacijos, o sistemingas požiūris ir keli geri įpročiai. Įtraukite šias paprastas taisykles į savo gyvenimą ir problemą pamiršite visam laikui.

Leiskite duonai atvėsti. Tai auksinė taisyklė, kuri išsprendžia 90 % problemų. Prieš dėdami duoną į duoninę, palikite ją kelioms valandoms ant medinės lentos arba grotelių kambario temperatūroje. Ji turi visiškai atvėsti, kad nustotų garuoti drėgmę.

Tinkami duonos „namai”. Geriausias pasirinkimas – duoninės, pagamintos iš natūralių, „kvėpuojančių” medžiagų: medžio arba vijoklių. Jose yra mažos ventiliacijos angos, kurios neleidžia susidaryti kondensatui. Metalinės ir plastikinės duoninės yra mažiau pralaidžios orui. Puiki alternatyva – specialūs lininiai arba medvilniniai maišeliai. Ir, prašau, pamirškite plastikinius maišelius – tai patikimiausias būdas „uždusinti” duoną ir sukelti pelėsį.

Higiena – svarbiausia. Bent kartą per savaitę visiškai ištuštinkite duoninę, iškratykite visus trupinius (tai taip pat yra grybelio maistas!) ir išvalykite ją iš vidaus silpnu acto tirpalu (1:1 su vandeniu). Acto rūgštis sukuria nepalankią aplinką sporoms. Po apdorojimo būtinai kruopščiai išdžiovinkite duoninę.

Nesukurkite „bendruomeninės” situacijos. Stenkitės nelaikyti skirtingų rūšių duonos viename inde, ypač ruginės ir kvietinės. Jos turi skirtingą drėgmės lygį, o drėgnesnė ruginė duona gali pagreitinti baltos duonos gedimą.

Išlaikyti duoną šviežią ir skanią – ne magija, o mokslas ir šiek tiek disciplinos. Užuot kaskart susidūrus su pasekmėmis, daug lengviau užkirsti kelią problemos priežasčiai. Laikydamiesi šių paprastų patarimų, ne tik sutaupysite pinigų ir nervų, bet ir parodysite pagarbą produktui, į kurį įdėta tiek daug darbo. O jūsų švieži, kvapnūs kepiniai kiekvieną rytą bus geriausia padėka už jūsų rūpestį.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.