Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Prancūziškas ir amerikietiškas omletas: kuo skiriasi du populiarūs omletai

Amerikietiškas omletas
2 min. skaitymo

Posakis „norint pagaminti omletą, reikia įmušti daug kiaušinių“ kulinarijoje tinka tiesiogine prasme. Šis patiekalas atrodo paprastas, tačiau prancūziška jo versija – tikras įgūdžių egzaminas. Būtent nuo omleto pradedami mokymai kulinarijos mokyklose: meistriškai jį iškepęs virėjas jau gali vadintis profesionalu.

Kuo skiriasi prancūziškas ir amerikietiškas omletas

Prancūziškas omletas – tobulos, vientisos geltonos spalvos, be jokių parudavusių dėmių. Jo tekstūra itin švelni ir kreminė, be įdaro. Klasikinis variantas patiekiamas susuktas į cilindrą, švelniai pateptas sviestu ir pabarstytas smulkintais žaliaisiais svogūnais.

Amerikietiškas omletas – priešingas prancūziškam: jis tvirtesnis, su traškia plutele ir gausiu įdaru. Į jį dedama sūrio, daržovių, kumpio, grybų ar net bulvių, o vėliau jis perlenkiamas per pusę kaip takas.

Skirtumas – ne tik skonyje, bet ir technikoje

Pagrindas abiem atvejais tas pats – kiaušiniai. Tačiau prancūziškas omletas reikalauja kruopštumo. Kiaušiniai turi būti itin gerai išplakti, kad tryniai ir baltymai visiškai susimaišytų – tik tada gaunama lygi spalva ir kreminė tekstūra.

Kepama ant vidutinės ugnies svieste, nuolat purtant keptuvę ir judinant masę, kad nesusidarytų plutelė. Kai omletas sutvirtėja, jis greitai susukamas ir iškart patiekiamas.

Amerikietiškas omletas kepamas stipresnėje kaitroje. Kiaušiniai paliekami ramybėje, kol paviršius sutvirtėja ir paruduoja. Tada dedamas įdaras, omletas perlenkiamas ir dar šiek tiek pakepamas, kol sūris išsilydo.

Prancuziškas omletas
Prancuziškas omletas

Kuris omletas geresnis?

Prancūziškas – minkštas, subtilus ir elegantiškas, puikiai tinkantis tiems, kas vertina tobulą techniką ir minimalistinį skonį.
Amerikietiškas – sočiai gardus, tinkamas eksperimentams ir pusryčiams „be taisyklių“.

Abu patiekalai užkariavo pasaulį: vienas – rafinuotumu, kitas – paprastumu. Ir nors jų kilmė skirtinga, abu išlieka puikiausiu kulinarinių įgūdžių lakmuso popierėliu – jei moki iškepti omletą, moki viską.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.