Kai lauke dargana, o namuose norisi jaukumo ir šilumos, nėra nieko geriau nei garuojantis risotas. Šis receptas su jautienos juostelėmis, grybais ir Hokaido moliūgu skleidžia tikrą rudens aromatą. Tai patiekalas, kuriame dera miško grybų gilumas, sultinga mėsa ir švelni moliūgo salduma. Kreminis, bet ne sunkus – toks, kokį rastumėte gerame restorane.
Ingredientai (4 porcijoms)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 500 g jautienos juostelių
- 300–400 g šviežių grybų (pievagrybių ar miško grybų mišinio)
- 1 raudonasis svogūnas
- 100 g Hokaido moliūgo
- 270 g Arborio ryžių
- Druska, pipirai, džiovintas česnakas
- Apie 1 l karšto jautienos sultinio
- 2 arbatiniai šaukšteliai sviesto
- Sauja smulkintų petražolių
- 20 g tarkuoto provolonės (arba parmezano) sūrio

Paruošimas
1. Apkepinkite mėsą ir daržoves.
Į gilią keptuvę ar platų puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite jautienos juosteles. Kepkite ant stiprios ugnies, kol apskrus. Tuomet dėkite smulkintą svogūną, pjaustytus grybus ir kubeliais supjaustytą Hokaido moliūgą. Kepkite, kol daržovės suminkštės, o kvapas taps sodrus.
2. Pagardinkite ir įdėkite ryžius.
Pagardinkite druska, pipirais ir džiovintu česnaku. Suberkite Arborio ryžius – trumpai pakepinkite kartu su mėsa ir daržovėmis, kad jie įgautų skonio.
3. Lėtai virkite, nuolat maišydami.
Po truputį pilkite karštą sultinį – tiek, kad ryžiai būtų apsemti. Kai skystis susigers, vėl įpilkite šiek tiek. Šis procesas trunka apie 30 minučių: rizoto paslaptis – kantrybė ir nuolatinis maišymas.
4. Pabaigimas – sviestas ir sūris.
Kai ryžiai tampa „al dente“, įmaišykite sviestą, smulkintas petražoles ir tarkuotą sūrį. Mišinys turi tapti tirštas, blizgus ir kreminis.
5. Patiekimas.
Rizotą patiekite iškart – karštą, švelnų, dar kvepiantį grybais ir moliūgu. Ant viršaus galite užberti šiek tiek šviežių petražolių ar papildomo sūrio.
Patarimas:
Arborio ryžiai – tai rizoto pagrindas. Dėl didelio krakmolo kiekio jie natūraliai sukuria kreminę tekstūrą, todėl nereikia nei grietinėlės, nei papildomų riebalų.
Šis patiekalas – tikras rudens perlas. Vienas šaukštas, ir namai prisipildo jaukumo, tarsi būtumėte mažame Toskanos restorane, kur krosnyje dar spragsi malkos.

