Kai namuose lieka prinokusių bananų, jų išmesti tikrai neverta. Iš jų galite išsikepti vieną gardžiausių ir paprasčiausių kepinių – bananų duoną. Ji būna minkšta, sultinga, kupina natūralaus saldumo, o graikiniai riešutai suteikia malonų traškumą.
Ingredientai (1 kepimui, apie 12 riekelių)
- 3–4 prinokę, sutrinti bananai
- 125 g sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1 a. š. vanilės miltelių
- 1 pakelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 a. š. cinamono (galima daugiau pagal skonį)
- ½ a. š. malto muskato riešuto
- 170 g miltų
- 2 saujos graikinių riešutų

Paruošimas
- Sutrinkite bananus ir sumaišykite su ištirpintu sviestu.
- Įmaišykite kiaušinius, suberkite rudąjį cukrų, vanilę ir prieskonius.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Šį mišinį įmaišykite į bananų masę.
- Supilkite tešlą į sviestu pateptą kepimo formą. Viršų pabarstykite stambiai smulkintais graikiniais riešutais.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 50 minučių, kol paviršius taps auksinis, o vidus – purus. Patikrinkite mediniu pagaliuku: jei jis ištraukiamas sausas, duona iškepė.
Kodėl verta kepti bananų duoną?
Šis kepinys – puikus būdas sunaudoti pernelyg prinokusius bananus. Jis nereikalauja ypatingų įgūdžių ar daug laiko, bet visada pavyksta. Bananai suteikia natūralų saldumą ir drėgmę, prieskoniai užburia rudenišku aromatu, o riešutai prideda vertingų riebalų ir malonų traškesį. Tai idealus kepinys jaukiam savaitgalio rytui ar greitam desertui po vakarienės.

