Šis desertas yra populiariausias Portugalijoje, taip pat parduodamas beveik visose kavinėse visame pasaulyje. „Pastel de nata” yra tikras delikatesas. Be to, šį desertą labai lengva paruošti ir jį galima lengvai pasigaminti namuose.
Kodėl verta išbandyti?
Pastel de nata yra Portugalijos vizitinė kortelė. Šis desertas laikomas vienu geriausių pasaulyje. Jis nepaprastai skanus ir švelnus. Galbūt net neatspėsite, kad šis desertas pagamintas iš pačių paprasčiausių ingredientų. Ir jį gali suvalgyti beveik kiekvienas.
Ingredientai
Sirupui:
- 75 g vandens
- 145 g cukraus
- Vienos citrinos žievelė
- 2 didelės cinamono lazdelės
Pieno pagrindui:
- 30 g miltų
- 240 ml pieno (40 ml + 200 ml)
- 4 kiaušinių tryniai
- Žiupsnelis druskos
Tešlai:
- 400 g sluoksniuotos tešlos
Gaminimo eiga
1. Paruoškite sirupą
Į nedidelį puodą supilkite 75 g vandens, įberkite 145 g cukraus, vienos citrinos žievelę ir 2 dideles cinamono lazdeles. Žievelę nuimkite daržovių skustuku, o ne trintuve. Ir tik geltonąją dalį, nes balta suteiks kartumo.
Padėkite puodą ant viryklės. Užvirus, viską virkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes. Sirupas turėtų šiek tiek sutirštėti ir prisisotinti aromatų. Tada atidėkite atvėsti.
2. Paruoškite pieno pagrindą
Lygiagrečiai paruoškite pieno pagrindą. Atskirame puode ištirpinkite 30 g miltų 40 ml pieno. Maišykite, kol gausite vientisą ir homogeninę konsistenciją be gumulėlių – kažkas panašaus į blynų tešlą.
Tada supilkite dar 200 ml pieno ir padėkite ant viryklės. Virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol masė sutirštės. Plona srovele supilkite šiltą sirupą su žievele ir cinamonu, plaktuvu įmaišydami jį į pagrindą.
Po to kremą atidėkite į šalį ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
3. Paruoškite formeles
Tuo tarpu iškočiokite 400 g sluoksniuotos tešlos. Tada susukite į ritinį ir supjaustykite maždaug 1 cm storio gabalėliais.
Toliau reikia paimti formeles. Yra specialios pastel de nata formelės, bet tiks ir keksiukų ar tartalečių formelės. Padėkite tešlą ant dugno ir, nykščiais slinkdami formele, tolygiai ištempkite tešlą išilgai sienelių, kad ji šiek tiek kyšotų už formos ribų.
Visas formeles su tešla 10 minučių įdėkite į šaldiklį, kad tešla kepant neslystų.
4. Užbaikite kremą
Tuo tarpu grįžkite prie šiek tiek atvėsusio kremo, įdėkite į jį 4 trynius (be baltymų) ir gerai išmaišykite. Tada mišinį perkoškite per sietelį, kad pašalintumėte cinamoną ir žievelę, nes jie jau yra išskyrę savo aromatus.
Perkošus, į kremą įberkite žiupsnelį druskos, kad subalansuotumėte skonius. Ir viskas – galite formuoti desertą!
5. Kepimas
Išimkite formeles, supilkite į jas kremą maždaug iki dviejų trečdalių (ne daugiau, jis vis tiek pakils) ir kepkite iki 240–250 °C įkaitintoje orkaitėje 10–13 minučių.
Patiekimas
Paruoštą desertą bus labai lengva išimti iš formelių, kai jis šiek tiek atvės. Jei norite, galite pastel de nata pabarstyti trupučiu cinamono arba cukraus pudros papuošimui.
Skanaus! Dabar galite mėgautis autentišku portugalų desertu savo namuose – taip pat skaniu kaip geriausių Lisabonos kavinių!