Nors kepenėlės Lietuvoje – tikrai ne naujiena, daugelis jų vengia dėl specifinio skonio ar sausos tekstūros. Tačiau šis kotletų receptas jau tapo tikru namų atradimu: net tie, kurie kepenėlių paprastai nevalgo, paragavę nustemba, kokie minkšti, sultingi ir švelnaus skonio jie gali būti.
Paslaptis slypi dviejuose dalykuose – daržovėse, suteikiančiose saldumo ir sultingumo, bei grietinėje ar majoneze, kurie paverčia masę ypatingai švelnia.
Ingredientai (apie 8–10 kotletų)
- 250 g vištienos, kalakutienos arba jautienos kepenėlių
- 1 vidutinė morka
- 1 svogūnas
- 1 nedidelė bulvė
- 2 skiltelės česnako
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai grietinės arba majonezo
- 2–3 kupini šaukštai miltų
- Druska, malti pipirai
- Aliejus kepimui

Kaip paruošti kepenėlių kotletus
Kepenėles nuplaukite, pašalinkite plėves ir riebalus, nusausinkite. Tuomet sumalkite mėsmale – kuo smulkiau sumalsite, tuo vientisesnė bus kotletų tekstūra. Jei norite tradiciškesnio kepenėlių pojūčio, galite malti rupiau.
Smulkiai supjaustykite svogūną, morką ir žalią bulvę sutarkuokite stambia tarka, česnaką susmulkinkite arba išspauskite. Visas daržoves sudėkite į dubenį su kepenėlėmis, įmuškite kiaušinį, suberkite druską, pipirus, įmaišykite grietinę arba majonezą.
Įberkite miltų – tiek, kad masė būtų panaši į tirštą grietinę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir palikite šaldytuve 20–30 minučių, kad sutvirtėtų ir kotletai geriau laikytų formą.
Kepimas
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Šaukštu dėkite po nedidelį kiekį masės ir kepkite ant vidutinės ugnies po 3–4 minutes iš abiejų pusių. Svarbu kotletų neskubėti versti – leiskite jiems gerai apskrusti, kad nepradėtų irti.
Kotletai bus minkšti, purūs ir švelnaus skonio, be įprasto kepenėlių kartumo.
Naudingi patarimai
- Jautienos kepenėles prieš malant pamirkykite piene 30–40 min., kad sumažėtų kartumas.
- Bulves galima pakeisti 2–3 šaukštais manų kruopų, pamirkytų vandenyje.
- Vietoj kepimo keptuvėje kotletus galima kepti orkaitėje 180 °C temperatūroje 20–25 min.
- Šis receptas puikiai tinka vaikams ar tiems, kurie paprastai kepenėlių nemėgsta – daržovės ir grietinė visiškai suminkština skonį.
Su kuo patiekti?
- Bulvių koše
- Troškintomis daržovėmis
- Grietinės padažu su krapais
- Šviežiomis salotomis
Tai nebrangus, greitas ir stebėtinai skanus receptas, kuris daugeliui šeimų visiškai pakeičia nuomonę apie kepenėlių patiekalus.

