Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skanu ir sveika: grikių spragėsių receptas

Grikių spragėsiai
2 min. skaitymo

Jei įprasti kukurūzų spragėsiai jau nebestebina, siūlome atkreipti dėmesį į grikių „spragėsius“. Šis užkandis nustebins ne tik tekstūra ir traškumu, bet ir maloniu riešutiniu skoniu, būdingu grikiams. Be to, tokie spragėsiai turi daugiau baltymų ir skaidulų nei kukurūziniai.

Grikių spragėsius galima gaminti keliais būdais – visi jie leidžia pasiekti gardų ir traškų rezultatą.

1. Klasikinis būdas: kepimas aliejuje

Paruošimas. Jei naudojate sausas, neapdorotas grikių kruopas, jas reikia užmerkti vandenyje 8–10 valandų, kad prisigertų drėgmės. Tuomet kruopas būtina gerai nusausinti: paskleiskite plonu sluoksniu ant kepimo skardos ir džiovinkite orkaitėje žemoje temperatūroje (50 °C) 3–4 valandas. Toks džiovinimas padeda sulaikyti drėgmę viduje, bet paviršius išlieka sausas – tai svarbu, kad kepant aliejus nesitaškytų. Jei naudojate garuose apdorotas kruopas (vadinamą „brandintą“ grikį), šio etapo galima praleisti – jos jau tinkamos kepimui.

Gaminimas. Į didelį puodą ar troškinimo indą įpilkite augalinio aliejaus 3–4 cm sluoksniu. Kaitinkite iki maždaug 200 °C. Jei neturite termometro, stebėkite, kada pasirodo lengvas dūmelis.

Po truputį berkite grikius į sietelį ir panardinkite į aliejų 2–3 sekundėms. Spragėsių grūdeliai greitai iškyla į paviršių ir „prasprogsta“.

Išgriebkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte riebalų perteklių.

2. Sausas kepimas keptuvėje

Grikių maistinės savybės lieka tokios pačios, tačiau šis metodas tiks tiems, kas vengia aliejaus.

Paruošimas toks pat: grūdas turi būti drėgnas viduje, sausas išorėje.

Gerai įkaitinkite keptuvę iki maksimalios temperatūros, suberkite ploną sluoksnį grikių. Nuolat maišykite ar kratykite, kad nepridegtų.

„Sprogimai“ bus mažiau intensyvūs, o galutinis rezultatas – kietesnis, mažiau purus nei kepant aliejuje. Visgi metodas paprastesnis ir dietiškesnis.

3. Mikrobangų krosnelėje

Tinka nedidelėms porcijoms. Tačiau būtina sąlyga – grūdai turi būti pakankamai drėgni.

Grikius dėkite į specialų maišelį mikrobangų krosnelei arba į dubenėlį su garų išleidimo anga. Kaitinkite maksimaliu galingumu 30–40 sekundžių nedidelėmis porcijomis.

Netinka visoms grikių rūšims – kai kurios nesprogsta arba svyla. Rezultatas dažnai būna mažiau traškus.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *