Šie kukuliai turi tą savotišką „namų virtuvės magiją“, kuri nuvilioja prie stalo net tuos, kurie paprastai vaikšto aplink puodus atsargiai. Receptas iš pirmo žvilgsnio paprastas, bet karamelizuoti svogūnai suteikia mėsai tokio skonio gylio, kad atrodo, jog patiekalas troškintas močiutės virtuvėje visą pusdienį. Iš tikrųjų čia veikia tik švelni chemija ir truputis kantrybės – lėtai kaitinant svogūnuose esantis natūralus cukrus virsta karamele, o ji paslepia malonų saldumą mėsos įdare.
Kukulius tinka ruošti tada, kai norisi greitų, patikimų pietų, bet kartu norisi ir šiek tiek gurmaniško akcento. Jie dera su koše, ryžiais, salotomis – tarsi universalus žemės centrą išlaikantis patiekalas, kuris tinka visiems.
Ingredientai
• 500 g svogūnų
• 1 šaukštas sviesto
• 1 arbatinis šaukštelis cukraus
• 1 šaukštas druskos
• 100 g parmezano
• 500 g maltos mėsos (kiaulienos–jautienos mišinys)
• 1 kiaušinis
• 60 g džiūvėsėlių
• 3 skiltelės česnako
• Sauja šviežių petražolių
• Miltų apvoliojimui
• Aliejaus kepimui
Gaminimas
Svogūnus supjaustykite žiedais ir suberkite į puodą su sviestu, druska bei cukrumi. Apkepkite, tada uždenkite ir 5 minutes troškinkite, kad jie suminkštėtų. Dangtį nuėmę kaitinkite dar apie pusvalandį ant silpnos ugnies – lėtai, ramiai, leisdami svogūnams įgauti sodrią auksinę spalvą. Jei pradeda kibti, įpilkite lašelį vandens. Atvėsinkite.
Į dubenį sutarkuokite parmezaną, sudėkite maltą mėsą, kiaušinį, džiūvėsėlius, smulkintą česnaką, petražoles, prieskonius ir atvėsusius svogūnus. Masę gerai išmaišykite – kuo ilgiau minkysite, tuo tvirtesni ir puresni bus kukuliai.
Drėgnomis rankomis formuokite paplotėlius, lengvai apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol išorė taps ryškiai auksinė ir traški.
Šie kukuliai puikiai dera su bulvių koše, ryžiais ar šviežiomis salotomis. Ir svarbiausia: kitą dieną jie būna dar skanesni, nes visi skoniai susilieja į vieną švelniai karamelinį, mėsos šiluma kvepiantį ansamblį. Tai puikus pavyzdys, kaip paprastas kasdienis patiekalas gali tapti tikru šeimos favoritu – tereikia vieno slapto ingrediento, kuris jau seniai gulėjo virtuvės stalčiuje.

