Teisingai paruoštos keptos cukinijos gali būti tikras kulinarinis šedevras. Jei norite minkštų, sultingų griežinėlių su traškia plutele ir minimaliu aliejaus kiekiu, verta išbandyti iš anksto patikrintą metodą, kuris užtikrina tobulą rezultatą. Atsisveikinkite su permirkusiomis, perkepusiomis ar prie keptuvės prilipusiomis cukinijomis – šis būdas leis mėgautis idealia tekstūra ir švaria keptuve.
Šį receptą man perdavė Erika, vaikystės draugės mama, kurios virtuvėje net paprasčiausios daržovės virsdavo šedevrais. Paslaptis slypi paprastume – tinkamai paruošti cukiniją prieš kepimą. Šis paruošimo būdas leidžia išsaugoti daržovės struktūrą, skonį ir sumažinti riebalų kiekį.
Pirmiausia reikia nulupti cukinijas ir supjaustyti jas vidutinio storio žiedais. Tada paruošti marinatą: į vieną litrą vandens įpilkite arbatinį šaukštelį 6 % acto, tiek pat druskos ir įberkite žiupsnelį cukraus. Maišykite, kol druska ir cukrus visiškai ištirps. Supjaustytas cukinijas sudėkite į šį marinatą ir palikite 10–15 minučių. Trumpas mirkymas padeda daržovei išlaikyti tvirtumą, o kartu neleidžia kepant išsiskirti perteklinei drėgmei.
Kitas itin svarbus žingsnis – džiovinimas. Platų indą arba kepimo skardą išklokite keliais popierinių rankšluosčių sluoksniais ir išmarinuotas cukinijas paskleiskite vienu sluoksniu. Po kelių minučių apverskite, kad apdžiūtų iš abiejų pusių. Šis procesas pašalina perteklinę drėgmę ir padeda išgauti tą geidžiamą traškumą.

Tokiu būdu paruoštos cukinijos kepdamos neišskirs sulčių, nesuminkštės ir neprilips prie keptuvės. Jos sugers žymiai mažiau aliejaus, todėl patiekalas bus lengvesnis ir sveikesnis. Be to, džiūvėsėliuose cukinijų tešla netaps permirkusi – plutelė išliks traški ir auksinė, o vidus – švelnus ir sultingas.
Kad rezultatas būtų dar geresnis, verta pasiruošti tinkamus džiūvėsėlius. Sumaišykite džiūvėsėlius su miltais santykiu 100 gramų džiūvėsėlių ir vienas valgomasis šaukštas miltų. Atskirame inde išplakite vieną kiaušinį su trupučiu vandens, kol gausite vientisą masę. Norint išgauti sodresnį skonį, į džiūvėsėlius galima įmaišyti šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio – jis suteiks patiekalui malonų aromatą ir subtilų pikantiškumą.
Tada belieka panardinti cukinijų griežinėlius į džiūvėsėlių mišinį, po to į kiaušinio plakinį, ir dar kartą į džiūvėsėlius. Toks dvigubas apvoliojimas užtikrina tvirtą, tolygų sluoksnį, kuris iškepęs taps gražiai auksinis ir traškus. Cukinijas kepkite įkaitintoje keptuvėje su trupučiu augalinio aliejaus – svarbiausia nepadauginti riebalų. Kepkite iš abiejų pusių, kol griežinėliai įgaus švelniai rusvą atspalvį ir malonų traškumą.
Sudedamosios dalys: cukinijos, duonos trupiniai, miltai, kiaušinis, vanduo, augalinis aliejus kepimui. Marinavimui prireiks vieno litro vandens, arbatinio šaukštelio 6 % acto, tiek pat druskos ir žiupsnelio cukraus.
Išbandykite šį paprastą, bet neįtikėtinai veiksmingą būdą – ir cukinijos taps jūsų vasaros bei rudens stalo žvaigžde. Sultingos viduje, traškios išorėje, jos maloniai nustebins tiek jus, tiek svečius. Kai paragauji tokių, nebesinori grįžti prie senų kepimo įpročių.

