Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Štai kodėl neturėtumėte valgyti kietai virtų kiaušinių – aš tai sužinojau tik būdamas 40-ies

Kietai virto kiaušinio valgymas / DI nuotr.
2 min. skaitymo

Kiaušiniai – paprastas produktas, tačiau norint pasiekti gerą rezultatą, svarbios detalės. Pilkšvai žalias apvadas ant trynio nėra gedimas, o cheminė reakcija: ilgai verdant, siera iš baltymo susijungia su geležimi iš trynio ir sudaro geležies sulfidą. Kuo ilgiau kiaušiniai verdami, tuo ryškesnis šis atspalvis.

Norėdami gauti tinkamą konsistenciją, atkreipkite dėmesį į virimo laiką: minkštai virti – 3–4 minutes, „maišelyje“ – 5–6 minutes, kietai virti – 8–9 minutes. Gastroenterologai įspėja: „Viršydami 9 minučių ribą, ne tik pabloginate skonį, bet ir sumažinate maistinę vertę.“

Ši technika padeda pasiekti stabilų rezultatą. Išvirus kiaušinius, nedelsdami perkelkite juos į ledinį vandenį – taip sustabdomas virimo procesas, išsaugoma trynio spalva ir palengvinamas lupimas. Kiaušinius patartina dėti į šaltą vandenį ir užvirinti – taip kaitinimas būna tolygus. Įsmeigus adatą į bukąjį kiaušinio galą, sumažėja lukšto įtrūkimų rizika.

Geltonas kiaušinio trynys

Laikymas: minkštai virtus kiaušinius šaldytuve galima laikyti iki 2 dienų, kietai virtus – iki 2 savaičių. Pilkas apvadas yra saugus vartoti, tačiau rodo, kad kiaušiniai buvo per ilgai verdami.

Keletą mitų lengva išsklaidyti. Lukšto spalva priklauso tik nuo vištos veislės ir neturi įtakos maistinei vertei. Šviežumą galima patikrinti vandenyje: šviežias kiaušinis guli dugne, savaitės senumo kyla buku galu į viršų, o sugedęs plūduriuoja. Įvaldę pagrindus, galite eksperimentuoti su įvairiais metodais: virti be lukšto parūgštintame vandenyje, ruošti Benedikto kiaušinius su olandišku padažu ar škotiškus kiaušinius mėsos apvalkale. „Kiaušinis yra kulinarinis konstruktorius“, – sako virėjai. „Žinodami jo savybes, galite visiškai kontroliuoti rezultatą.“

 

Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.