Rauginti obuoliai – švelniai rūgštūs, gaivūs ir nostalgiški. Tai senas ukrainietiškas receptas, kuris grįžta į virtuvę kaip lengvai pasiruošiama, ilgai išliekanti ir nepaprastai kvapni žiemos atsarga. Obuoliai tampa minkšti, bet nepervirti, o jų skonis primena vaikystę – švelniai saldžiarūgštis, su lengva fermentacijos nata.
Receptas
Sudedamosios dalys:
- 2 kg mažų, tvirtų obuolių
- 3 litrai vandens
- 150 g cukraus
- 150 g medaus
- 2 valg. šaukštai druskos
- vynuogių ir serbentų lapai
Paruošimas
Obuolius kruopščiai nuplaukite ir sudėkite į emaliuotą arba gilų keraminį indą. Atvirame puode sumaišykite vandenį su cukrumi, medumi ir druska. Užvirinkite ir kelias minutes pavirkite ant silpnos ugnies, kad viskas visiškai ištirptų.
Karštą marinatą užpilkite ant obuolių. Įdėkite vynuogių ir serbentų lapų – jie suteiks tiek papildomo aromato, tiek subtilų žolelių prieskonį.
Fermentacija
Uždenkite dubenį lėkšte ir uždėkite lengvą svorį, kad obuoliai išliktų visiškai panardinti. Palikite kambario temperatūroje maždaug dviem savaitėms. Per tą laiką prasidės natūrali fermentacija – būtent ji suteikia obuoliams tą „išmirkytą“, švelniai putojančią rūgštelę ir ypatingą skonį.
Ilgas laikymas
Po fermentacijos obuolius perkelkite į sterilizuotus stiklainius ir užpilkite perkoštu marinatu. Taip paruošti jie puikiai išsilaikys kelis mėnesius ir bus tobulas žiemos užkandis.
Šį receptą lengva pritaikyti ir mažam, ir dideliam kiekiui – galite mirkyti tiek 2, tiek 20 kilogramų obuolių. Rauginti obuoliai tinka prie šventinio stalo, prie mėsos patiekalų arba kaip sveikas, gaivus užkandis šaltuoju metų laiku.

