Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tobula moliūgų sriuba, kurią gaminu kiekvieną rudenį: švelni, kvapni ir šildanti sielą

Šildanti moliūgų sriuba / AI nuotr.
3 min. skaitymo

Prieš šešerius metus pirmą kartą paragavau moliūgų sriubos, ir nuo tada ji tapo mano rudens ritualu. Ši sriuba – tarsi šilta antklodė lietingą dieną: švelni, kreminė, su šviesia saldumo nata ir subtiliu prieskonių aromatu. Kiekvienas šaukštas tarsi sako: „Ruduo, pasilik dar truputį.“

Ingredientai:

  • Moliūgas – apie 500–700 g (geriausia sviestinis ar oranžinis)
  • Morkos – 1–2 vnt. (nebūtina, bet suteikia saldumo)
  • Bulvės – 1–2 vnt.
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Grietinėlė – 100–200 ml (10–35 %, pagal norimą tirštumą)
  • Druska, juodieji pipirai – pagal skonį
  • Džiovintas česnakas – ½ a. šaukštelio
  • Muskato riešutas – žiupsnelis
  • Ciberžolė – truputis spalvai ir aromatui
  • Augalinis aliejus kepimui
  • Vanduo arba sultinys (daržovių / vištienos) – tiek, kad apsemtų daržoves

Kokius prieskonius vertėtų dėti į sriubą

1 žingsnis. Paruoškite daržoves

Nulupkite moliūgą, išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais – taip jis greičiau išvirs. Taip pat susmulkinkite morkas, bulves ir svogūną.
Jei norite sodresnio skonio, galite pridėti saliero šaknies ar pastarnokų.

2 žingsnis. Termiškai apdorokite

Yra keli būdai:

  • Kepimas orkaitėje.
    Daržoves išdėliokite ant skardos, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 190–200 °C apie 25 minutes, kol suminkštės. Šis būdas suteikia gilesnį, karamelizuotą skonį.
  • Troškinimas puode.
    Įpilkite truputį vandens ar sultinio, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės.
  • Garinimas.
    Puikus variantas, jei norite išsaugoti daugiau vitaminų.

3 žingsnis. Sutrinkite iki aksominės tekstūros

Kai daržovės suminkštėja, perkelkite jas į puodą ir sutrinkite trintuvu. Norint ypatingo švelnumo, naudokite panardinį elektrinį trintuvą.

4 žingsnis. Sukurkite kremiškumą

Pašildykite grietinėlę (bet neužvirkite) ir supilkite ją į sutrintą sriubą. Įberkite druskos, pipirų, česnako, muskato riešuto ir ciberžolės.

Jei sriuba per tiršta – įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio.
Jei per skysta – dar kelias minutes pavirkite ant silpnos ugnies.

Pasirinkimai pagal norą:

  • 10 % grietinėlė – lengvesnė, dietinė versija
  • 20 % – klasikinė, kremiška
  • 33–35 % – tiršta, prabangi
  • Kokosų kremas – egzotiškam poskoniui
  • Augalinė grietinėlė – veganiškam variantui

5 žingsnis. Patiekimas – kūrybos dalis

Sriubą patiekite karštą, pagardintą savo mėgstamais priedais:

  • Traškiais skrebučiais arba moliūgų sėklomis
  • Šoninės trupiniais ar keptomis krevetėmis
  • Šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto
  • Smulkintomis žolelėmis – krapais, petražolėmis, kalendra
  • Keli lašai moliūgų aliejaus suteiks elegantiško poskonio

Mažas triukas:

Jei norite dar turtingesnio skonio – kartu su daržovėmis orkaitėje pakepkite porą skiltelių česnako ir gabalėlį imbiero.

Ši moliūgų sriuba – rudens kvintesencija dubenyje.

Kai namuose pakvimpa kepamu moliūgu ir muskatu, atrodo, kad lauke ne lietus, o gintarinis švytėjimas. Tai receptas, prie kurio vis grįžtu – nes kiekvienas šaukštas primena, kad jaukumas gali būti valgomas.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.