Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Trijų virėjų buvo paklausta, kaip teisingai virti sriubą – su dangčiu ar be jo. Visi jie pateikė tą patį atsakymą

Sriubą virti su dangčiu ar be
2 min. skaitymo

Pirmieji patiekalai dažnai atrodo paprasti, tačiau net tokia maža detalė kaip dangtis gali pakeisti sriubos skonį, skaidrumą ir tekstūrą. Virėjai patvirtina: nors sriubų pasaulis pilnas receptų, tradicijų ir regioninių skirtumų, yra keli universalūs principai, kurių laikydamiesi visada išvirsite gražų ir skanų patiekalą.

Ar verdant sriubą galima uždengti dangčiu?

Virėjų atsakymas vieningas: daugeliu atvejų sriubą geriau virti praviru dangčiu arba visai be jo.

Priežastis paprasta. Uždengus puodą, vanduo greičiau užverda ir virimas tampa intensyvesnis. Tai sukelia turbulenciją – stipresnis burbuliavimas pakelia nuo dugno smulkias daleles, riebalus ar baltymų putas. Dėl to sultinys tampa drumstas ir praranda skaidrumą, kurio siekia dauguma sriubos mėgėjų.

Lėtas, ramus virimas be dangčio leidžia išgauti aiškų, švarų sultinį ir estetiškai patrauklią sriubą.

Išimtis – mėsa

Čia prasideda svarbiausia taisyklės dalis. Mėsą rekomenduojama virti uždengus dangtį.

Jautiena, kiauliena ar paukštiena lėčiau ir tolygiau minkštėja, kai puodas nepraranda karščio. Uždarytas dangtis padeda sukurti pastovesnę temperatūrą ir švelnesnį garinį efektą – mėsa tampa minkštesnė, lengviau išsiardo ir pasižymi geresne tekstūra. Atvirame puode mėsa gali išlikti kietesnė ir ne tokia sultinga.

Trumpai:

  • virti mėsai ir sultiniui – dangtis uždarytas;
  • sudėjus daržoves, makaronus ar žoleles – dangtis nuimamas iki virimo pabaigos, kad sultinys išliktų skaidrus.
Teisingiausias būdas virti sriubą
Teisingiausias būdas virti sriubą

Kada sūdyti sriubą?

Virėjai taip pat primena dažną klaidą: sūdyti sriubą anksti nėra geriausia mintis. Druska daržovėms ištraukia drėgmę ir gali sugadinti tekstūrą – jos greičiau sukrinta, tampa per minkštos ar net primena košę.

Optimalu sriubą pasūdyti likus 10–15 minučių iki virimo pabaigos. Tokiu metu skonis suskamba geriausiai, o ingredientai išlaiko formą ir tinkamą konsistenciją.

Teisingas dangčio naudojimas ir sūdymo laikas atrodo smulkmenos, tačiau jos turi apčiuopiamą poveikį sriubos rezultatui. Laikydamiesi šių patarimų, nesvarbu, ar verdate klasikinį kaulų sultinį, ar lengvą daržovių sriubą, galėsite džiaugtis ir gražia, ir gardžia lėkšte. Skanaus!

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.