Slyvos – viena mėgstamiausių džiovintų vaisių mūsų šeimoje. Jos saldžios, aromatingos ir nepakeičiamos žiemos kepiniuose bei kompotuose.
Tačiau parduodamos slyvos dažnai būna su nemaloniu kvapu arba tokios sausos, kad beveik neįmanoma jų pjaustyti. Todėl paklausiau vietinio turgaus pardavėjų patarimų ir sužinojau, kaip tinkamai džiovinti slyvas, kad jos išlaikytų aromatą ir skonį iki pavasario.
Tinkamas paruošimas – pats svarbiausias dalykas
Pirmiausia svarbu tinkamai paruošti vaisius. Džiovinimui tinka tik prinokusios, tvirtos, nepažeistos slyvos. Jas kruopščiai nuplaukite, išimkite kauliukus. Vaisius galite palikti sveikus arba perpjauti pusiau – tai pagreitins džiovinimo procesą, tačiau nesumažins skonio.
Antra, pardavėjo patarimas dėl džiovinimo: geriausia slyvas džiovinti klasikiniu būdu – saulėje arba orkaitėje žemoje temperatūroje (50–60 °C). Džiovinant per greitai ir aukštoje temperatūroje, slyvos praranda dalį aromato ir tampa kietos. Saulėje džiovinamos slyvos ilgiau džiūsta, tačiau geriau išlaiko natūralų skonį ir kvapą.
Dar vienas svarbus dalykas – tinkamas slyvų laikymas. Išdžiovintus vaisius atvėsinkite, tada sudėkite į stiklines talpas ar medžiaginius maišelius. Laikykite sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje. Tokiu būdu slyvos kelis mėnesius išlaikys aromatą, skonį ir sultingumą.
Šis metodas ypač naudingas ruošiantis žiemos šventėms. Džiovintos slyvos puikiai tinka kompotams, desertams ir naminiams kepiniams. Patyrę pardavėjai žino, kad smulkios detalės lemia skonį – todėl verta jų klausytis.
Jei norite, kad džiovintos slyvos žiemą džiugintų savo aromatu ir skoniu, laikykitės šių paprastų patarimų: rinkitės tinkamus vaisius, džiovinkite lėtai ir laikykite teisingose sąlygose. Tada žiemos desertai ir kompotai turės tą unikalų šviežių slyvų aromatą, kaip tik iš turgaus.
Kiek laiko ir kokiame temperatūrų režime džiovinti orkaitėje pagal pardavėjus
Pagal pardavėjų patarimus slyvas orkaitėje rekomenduojama džiovinti tokiu būdu:
Temperatūra: 50–60 laipsnių Celsijaus.
Laikas: apie 3–4 valandas 50 °C temperatūroje, po to 4–5 valandas 80 °C temperatūroje, kol slyvos taps minkštos, elastingos, bet neišleis sulčių.
Procesas: prieš džiovinimą slyvas reikia nuplauti, perpjauti per pusę ir išimti kauliukus, slyvas pjautine puse dedant į viršų ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi. Orkaitės dureles patariama palaikyti pravertas, kad išeitų drėgmė.
Tokiu režimu džiovinamos slyvos išlaiko savo aromatą ir skonį bei tinka žiemos kepiniams ir kompotams. Pagal pardavėjų patarimus slyvas orkaitėje rekomenduojama džiovinti žemoje temperatūroje nuo 50 iki 60 laipsnių Celsijaus. Džiovinimo trukmė – apie 3–4 valandas 50 °C temperatūroje, po to galima šiek tiek padidinti iki 80 °C ir tęsti dar 4–5 valandas, kol slyvos taps minkštos, elastingos, bet neišleis sulčių.
Svarbu slyvas prieš džiovinimą nuplauti, perpjauti per pusę, išimti kauliukus ir dėti pjautine puse į viršų ant skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi. Orkaitės dureles patartina palaikyti pravertas, kad išeitų drėgmė ir slyvos geriau džiūtų. Šis būdas padeda išlaikyti slyvų aromatą ir skonį net žiemos mėnesiais.
Kaip pardavėjai pataria elgtis su orkaitės durelėmis džiovinant ilgą laiką
Pardavėjai pataria džiovinant slyvas orkaitėje ilgą laiką, o dureles laikyti pravertas arba bent kiek pravertas. Tai leidžia išeiti susidariusiai drėgmei, gerina oro cirkuliaciją ir užkerta kelią slyvų perdrėkimui. Taip slyvos džiūsta tolygiau, išlaiko geresnį aromatą ir skonį, be to nesukietėja.