Be lukšto išvirtas kiaušinis atrodo paprastas patiekalas, tačiau daugelis namuose gaminančiųjų greitai įsitikina, kad taip nėra. Skirtingai nei kepti kiaušiniai, kurių nedidelius trūkumus lengva paslėpti, plikytas kiaušinis reikalauja tikslumo – menkiausia klaida gali paversti jį netinkamu valgyti.
Patyręs virtuvės šefas, vadovaujantis aukščiausio lygio restoranui, atskleidė, kad tobulų plikytų kiaušinių paslaptis slypi viename esminėje sudedamojoje dalyje – vyno acte.
Kodėl actas yra būtinas
Anot šefo, įpilant šlakelį baltojo vyno acto, kiaušinio baltymas greičiau sutirštėja ir išlaiko taisyklingą formą. Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kad naudojami tik patys šviežiausi kiaušiniai, o vanduo išlaikomas švelniai burbuliuojantis – be stipraus virimo.
Šefo patarimai
- Padarykite lengvą sūkurį puode – tai padeda baltymams gražiai apgaubti trynį.
- Vienu metu virkite ne daugiau kaip keturis kiaušinius.
- Patikrinkite, ar kiaušiniai išvirę, po dviejų minučių švelniai pakeldami juos kiaurasamčiu ir paliesdami kraštus.
- Virkite tol, kol pasieksite norimą trynio minkštumą – vidutiniam rezultatui prireiks dar 30–60 sekundžių.
Reikės:
- 1,5 litro vandens
- 3 šaukštų baltojo vyno acto
- 4 šviežių kiaušinių
Įranga: vidutinio dydžio puodas (apie 20 cm pločio ir 10 cm gylio), mažos dubenėliai arba formelės, kiaurasamtis, popieriniai rankšluosčiai.
Gaminimo eiga:
- Kiekvieną kiaušinį įmuškite į atskirą dubenėlį ar formelę. Į kiekvieną įpilkite po arbatinį šaukštelį acto.
- Užvirinkite vandenį puode, įpilkite 3 šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo lengvai burbuliuotų.
- Šaukštu sukurkite sūkurį puodo kraštuose. Į jo centrą atsargiai įleiskite du kiaušinius.
- Pakartokite procedūrą su likusiais dviem kiaušiniais.
- Virkite 3–4 minutes, kol baltymas sutvirtės, o trynys liks minkštas. Norint kietesnio trynio – virkite 1–2 minutes ilgiau.
- Ištraukite kiaurasamčiu, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Jei reikia, apkirpkite nelygius baltymo kraštus.
- Patiekite iš karto, pagardinę druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais.