Tobulas vyšnių pyragas prasideda nuo paprastumo – keli ingredientai, trupininė tešla ir šaukštas meilės. Šis receptas atkeliavo iš močiutės senos, šiek tiek pageltusios kulinarinės knygos, kurioje kiekvienas puslapis kvepėjo sviestu ir nostalgija. Pyragas iškepa „kaip paveikslėlyje“ – auksinės spalvos, trapus ir sultingas net iš šaldytų uogų.
Reikės:
- 500 g šaldytų arba šviežių vyšnių;
- 250 g kvietinių miltų;
- 180 g cukraus;
- 120 g šalto sviesto;
- 1 kiaušinio;
- 2 šaukštų grietinės;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- 2 šaukštų krakmolo (įdarui).
Kaip gaminti:
- Tešla.
Persijokite miltus ir sumaišykite su kepimo milteliais. Sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais sutrinkite iki trupinių. Įmuškite kiaušinį, sudėkite cukrų, vanilinį cukrų ir grietinę. Greitai suminkykite minkštą, nelipnią tešlą.
Suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių. - Įdaras.
Sušildykite šaldytas vyšnias, nupilkite sultis (jos tiks kompotui arba želei). Uogas sumaišykite su krakmolu – taip jos kepant neišleis perteklinio skysčio. - Formavimas.
Atvėsusią tešlą padalykite į dvi dalis: 2/3 – pagrindui, 1/3 – viršui. Iškočiokite pagrindą, dėkite į kepimo formą, suformuokite kraštelius. Ant viršaus paskirstykite vyšnias. Likusią tešlą iškočiokite, supjaustykite juostelėmis ir sudėkite grotelių raštu. - Kepimas.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes, kol pyragas taps auksinis. - Pabaigimas.
Šiek tiek atvėsinkite, atsargiai išimkite iš formos, pabarstykite cukraus pudra ar trupučiu cinamono.
Mažas triukas iš močiutės:
Jei norite, kad tešla būtų dar trapesnė, sviestą galite pakeisti pusiau su taukais. Tai klasikinis 9-ojo dešimtmečio triukas, kurį senosios šeimininkės laikė „auksine taisykle“.
Patiekite su meile
Pyragas tinka tiek prie rytinės kavos, tiek vakariniam arbatos ritualui. Kvapas, primenantis vaikystės virtuvę, ir skonis, kuris vis dar įrodo, kad geri receptai – amžini.