Žirnių sriuba – ne itin greitas patiekalas, nes žirnius reikia ilgai mirkyti ir virti. Tačiau ši sriuba yra labai skani ir maistinga. Žiemą ji tiesiog nepakeičiama. Juk ankštiniai augalai yra puikus baltymų ir vitaminų šaltinis. Jie suteikia ilgalaikės energijos, o rūkyti produktai sukuria nepamirštamą skonį.
Taigi kiekviena namų šeimininkė savo arsenale turėtų turėti savo žirnių sriubos receptą. Juolab kad šį patiekalą paruošti nesunku, o žinant kai kurias subtilybes, sriuba išeis tiesiog nepriekaištinga.
Kaip virti žirnius
Žirnius reikia kelias valandas mirkyti šaltame vandenyje. Tada jie greičiau ir geriau išvirs. Be to, mirkymo metu žirniai šiek tiek pakeičia savo skonį ir kvapą. Jie pradeda kvepėti riešutais, o nemalonus žirnių kvapas išnyksta.
Po mirkymo žirnius reikia nuplauti, patrinti juos delnais ir užpilti šviežiu šaltu vandeniu. Virti ant silpnos ugnies, tada žirniai bus minkštesni ir skanesni.
Kiek virti
- Jei žirnius mirkėte – pakaks 60 minučių
- Jei nemirkėte – užtruksite apie 1,5–2 valandas
Kiek vandens reikia?
Jei sriubą verdate vandenyje, vienai porcijai įpilkite 400–450 ml vandens. Tai daug, bet dalis vandens išgaruos.
Jei norite įpilti sultinio, žirnius išvirkite nedideliame kiekyje vandens, o tada sultinį pilkite tuo pačiu metu, kai dedate troškintas daržoves (praėjus 40 minučių po užvirimo). Sultinys turi būti karštas.
Kokią rūkytą mėsą rinktis
Žirnių sriubai tinka beveik bet kokie rūkyti mėsos gaminiai: dešrelės, šoninė, kumpis, rūkytos dešros. Apskritai viską, kas liko šaldytuve, galima drąsiai supjaustyti ir dėti į puodą su žirniais. Žirnių sriubai ypač tinka krūtininė ir rūkyti šonkauliukai.
Kada dėti daržoves
Morkas ir svogūnus reikia apkepti ant silpnos ugnies. Prieš tai smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite morkas. Viską kepkite iki auksinės rudos spalvos. Nepamirškite kepimo pabaigoje į daržoves įdėti sviesto kubelį.
Daržoves sudėkite, kai žirniai suminkštės, bet dar neišvirs – praėjus maždaug 40 minučių po užvirimo.
Kada dėti rūkytą mėsą
Pradžiai reikia supjaustyti rūkytą mėsą mažais gabalėliais. Galite paruošti porcijomis pjaustytus krūtininės arba šoninės gabalėlius, kuriuos dėsite į kiekvieną lėkštę.
Rūkytą mėsą reikia apkepti toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte svogūnus ir morkas. Rūkytą mėsą reikia dėti prieš pat virimo pabaigą, kad ji spėtų išskleisti aromatą ir nepervirti.
Kaip sriubą padaryti tirštą
Kad žirniai geriau išvirtų į košę, galite įberti pusę arbatinio šaukštelio sodos. Taip pat, kad sriuba būtų tirštesnė, įdėkite smulkiai supjaustytų bulvių.
Ant ko virti
Galite virti vandenyje, į daržoves įdėdami šiek tiek sviesto. Jei neįsivaizduojate sriubos be sultinio, mėsos arba vištienos sultinį pilkite, kai žirniai beveik išvirs.
Būtinai
Sriubai užvirus, išjunkite viryklę, pagardinkite druska, pipirais ir uždenkite dangčiu. Palaikykite 10–15 minučių. Per tą laiką ji sutirštės ir atsiskleis rūkytos mėsos skonis.
Užbaigimas
Patiekiant žirnių sriubą, galima įdėti skrebučių. Į skrebučius galima įberti šiek tiek česnako ir aliejaus. Česnakas labai dera su rūkyta mėsa, jį galima sumalti su žolelėmis grūstuvėje ir taip pat įmaišyti į sriubą.
Žirnių sriuba su rūkytais kiaulienos šonkauliukais
Ingredientai:
- 1 puodelis džiovintų žirnių
- 300 g krūtininės arba rūkytų kiaulienos šonkauliukų
- 2 morkos
- 1 didelis svogūnas
- 2–3 valg. šaukštai sviesto
- Druska ir juodieji pipirai
Paruošimas:
- Žirnius pamirkykite kelias valandas (geriausia per naktį)
- Žirnius virkite 2 litruose vandens valandą
- Nulupkite svogūną ir morkas, smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morkas ant smulkios trintuvės
- Apkepkite svogūną ištirpintame svieste, tada sudėkite morkas. Į žirnius sudėkite keptas daržoves
- Perpjaukite krūtininę, jei naudojate šonkauliukus, atskirkite juos vieną nuo kito. Apkepkite keptuvėje
- Į žirnių sriubą įpilkite rūkytos mėsos, užvirinkite, įberkite druskos, pipirų ir leiskite pastovėti po dangčiu 15 minučių be ugnies