Per dvejus metus šokoladas pabrango dvigubai. Atgal į 2022 m. 100 gr šokolado kainavo apie 1 eurą, o šiandien jis jau kainuoja mažiausiai 1,50 – 2 eurus. Kai kurie, norėdami nuslėpti šio skanėsto pabrangimą, pasitelkia „mažinimą“ ir vietoj 100 g plytelių parduoda 80 g plyteles.
Pagrindiniai šokolado kainų veiksniai yra gamybos sąnaudos, įskaitant energijos, pieno ir kiaušinių sąnaudas. Be to, tokios šalys kaip Gana ir Dramblio Kaulo Krantas, kurios yra pagrindinės kakavos gamintojos, nustato žaliavos kainą. Nuo 2020 m. jos taiko 400 JAV dolerių priemoką už toną kakavos.
Šokolado kainos smarkiai išaugo dėl didėjančių kakavos kainų. Kakavos kainos dėl mažesnės pasiūlos padidėjo, nes tam įtakos turėjo sausros ir kenkėjų Ganos ir Dramblio Kaulo Kranto plantacijose. Dėl to šokoladas tapo brangesne preke nei bet kada anksčiau. Kaip aiškina ekspertai, tokia padėtis buvo neišvengiama, atsižvelgiant į istoriškai žemą kakavos kainą ir jos lemiamą reikšmę šokolado perdirbimui.
Rinkos milžinai ir Europos Sąjunga – jie daro įtaką šokolado kainoms
Rinkos milžinai, tokie kaip „Mars“, „Nestle“ ir „Mondelez“, kontroliuoja 55 proc. pasaulinės šokolado rinkos, todėl gali daryti įtaką galutinėms kainoms. Be to, Europos Sąjungos veiksmai, kuriais nustatoma privaloma žaliavų kilmės stebėsena, sukelia papildomų išlaidų. Visi šie veiksniai prisideda prie šokolado kainų augimo.
Afrikos kakavos perdirbėjai susiduria su žaliavos pirkimo apribojimais, todėl šokolado bendrovės priverstos didinti savo produktų kainas. Gamintojai susiduria su didėjančiomis sąnaudomis, o tai tiesiogiai lemia didesnes kainas vartotojams parduotuvėse.
Gerų naujienų neturime – prognozuojamas tolesnis brangimas, ypač po to, kai bus iš naujo deramasi dėl žaliavų sutarčių, o tai gali įvykti kitų metų viduryje. Jei mėgstate šokoladą – verta apsirūpinti atsargomis.
Šaltinis: o2.pl
Parašyti komentarą