Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą

2 min. skaitymo
Keptuvė su nelimpančia danga

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo apie riziką, susijusią su tam tikrais junginiais, naudojamais virtuvės įrankiuose – ypač perfluoroktanine rūgštimi (PFOA), kuri yra klasifikuojama kaip kancerogeninė medžiaga. Šios medžiagos naudojimas Europos Sąjungoje uždraustas nuo 2020 m., tačiau anksčiau ji buvo dažnai naudojama nelimpančiose keptuvėse su teflono (dar vadinamo politetrafluoretilenu – PTFE) danga.

Nors ši medžiaga dabar nebevartojama naujai gaminamuose virtuvės reikmenyse, vis dar rekomenduojama vengti nereikalingo kontakto su šiomis medžiagomis, žinomomis kaip PFAS, nes jos vis dar aptinkamos įvairiuose pramoniniuose produktuose.

Toksiškos medžiagos kasdieniuose produktuose

Teflonas ilgą laiką buvo vienas populiariausių virtuvės dangų dėl savo gebėjimo neleisti maistui prilipti prie paviršiaus. Vis dėlto jo gamybai dažnai naudoti per- ir polifluoralkiliniai junginiai (PFAS) sukėlė nerimą mokslininkams ir kontrolės institucijoms dėl galimų kancerogeninių savybių.

Šios medžiagos buvo naudojamos ne tik virtuvės reikmenyse, bet ir neperšlampamuose tekstilės gaminiuose, pesticiduose, priešgaisrinėse putose, maisto pakuotėse ir net kosmetikos priemonėse.

Tyrimai parodė, kad PFAS labai ilgai išlieka aplinkoje ir gali kauptis žmogaus organizme, taip didindami tam tikrų vėžio formų riziką. Todėl PSO ragina sumažinti arba visiškai atsisakyti jų naudojimo – ypač siekiant apsaugoti geriamąjį vandenį nuo taršos.

Ar iš tikrųjų kyla pavojus sveikatai?

Aliarma paskatino tai, kad žmonių, naudotų produktus su šiomis medžiagomis, kraujyje buvo rasta jų likučių. Vis dėlto ekspertai pabrėžia, kad rizika yra labai maža, jei keptuvės ar kiti indai yra geros būklės. PFOA buvo naudojama vidinėje teflono sluoksnio dalyje, o ne ant paviršiaus, kuris tiesiogiai liečiasi su maistu.

Be to, nuo 2020 m. pagamintos nelimpančios keptuvės jau nebeturi šios medžiagos, tad jų naudojimas įprastomis sąlygomis laikomas saugiu.

Vis dėlto, siekiant dar labiau sumažinti bet kokią riziką, ekspertai rekomenduoja laikytis kelių priežiūros taisyklių:

  • naudoti medinius arba silikoninius įrankius, kad nesubraižytumėte dangos;
  • neleisti keptuvei staigiai atvėsti, t. y. neplauti jos iškart po gaminimo;
  • plauti ją šiltu vandeniu su švelniu muilu.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus