Išsirinkti duoną parduotuvėje gali būti nelengva užduotis, tačiau keli specialistų patarimai gali padėti. Įsitikinkite, kad renkatės sveikus produktus.
Žinoma, duona yra labai svarbi mitybos raciono dalis, tačiau ji bus naudinga tik tada, jei ją rinksitės atsakingai. Norėdami tai padaryti, turėtumėte atkreipti dėmesį į duonos pakuotę, sudedamąsias dalis ir išvaizdą.
Trumpas sudedamųjų dalių sąrašas
Galbūt nustebsite, bet sveikiausia duona paprastai gaminama iš labai nedaug ingredientų, todėl atkreipkite dėmesį į ant pakuotės pateiktą sąrašą. Jei duona nėra labai maistinga, tikėtina, kad joje yra daug priedų ir konservantų, padedančių ilgiau išsilaikyti.
Taigi įsitikinkite, kad produktų, iš kurių pagaminta duona, sąrašas jums yra atpažįstamas.
Sudėtyje yra mažai pridėtinio cukraus
Cukrus yra dar vienas įprastas priedas, kurio daugelis žmonių nesitiki rasti duonoje. Tačiau jo tikrai turėtumėte saugotis, nes per didelis cukraus kiekis tokiuose gaminiuose gali lemti netikėtą svorio padidėjimą.
Daugelis duonos gamintojų cukraus į savo gaminius prideda melasos, cukranendrių cukraus, medaus ir sirupų. Tai ne tik suteikia skonio, bet ir leidžia greičiau suaktyvinti sausąsias mieles ir greičiau pagaminti produkciją.
Idealiu atveju vienoje duonos riekelėje turėtų būti ne daugiau kaip 5 g cukraus, todėl stenkitės rasti tokią, kurioje šio priedo būtų kuo mažiau.
Sudėtyje yra riešutų ir sėklų
Į duoną pridėjus sėklų ar riešutų, maistinė viso grūdo duonos vertė tikrai padidėja. Tiek sėklos, tiek riešutai yra puikus nesočiųjų riebalų, baltymų, vitaminų ir augalinių junginių šaltinis, o visos šios medžiagos yra naudingos širdžiai.
Be to, šiuose maisto produktuose esančios maistinės medžiagos gali pagerinti žarnyno, medžiagų apykaitos, smegenų, odos ir net imuninės sistemos veiklą. Taigi, sveikas riebalų, baltymų ir angliavandenių derinys, esantis riešutuose ir sėklose, neabejotinai padarys jūsų duoną sveikesnę.