Svogūnai yra nepakeičiamas daugelio patiekalų ingredientas, todėl tai gana populiari šakninė daržovė. Tačiau svogūnai gali būti naudingi ne visiems, todėl įsitikinkite, kad valgote tinkamais kiekiais.
Daugeliu atvejų svogūnai iš tikrųjų yra saugūs sveikatai ir vartojimui, tačiau retais atvejais jie vis tiek gali pakenkti jūsų organizmui, jei sergate tam tikromis ligomis. Medicinos mokslų daktarė Shazia Allaraha papasakojo, kam nereikėtų valgyti svogūnų.
Gali sukelti alergiją
Alergija svogūnams nėra labai paplitusi, tačiau kai kuriems žmonėms ji vis tiek gali pasireikšti. Taigi, jei suvalgius svogūnų jums niežti, ašaroja akys, atsiranda odos bėrimų ar patinimų, apsvarstykite galimybę sumažinti šios šakniavaisinės daržovės kiekį savo racione.
Gali sukelti pilvo skausmus
Taip, kai kuriems žmonėms valgant patiekalus, kuriuose yra daug svogūnų, gali atsirasti virškinimo trakto sutrikimų. Taigi, jei kenčiate nuo dirgliosios žarnos sindromo, svogūnai gali sustiprinti šios būklės simptomus.
Be to, vartojant per daug svogūnų, jautriems asmenims gali atsirasti rėmuo, pilvo pūtimas, pykinimas ir vėmimas.
Gali būti kenksmingi nėštumo metu
Paprastai svogūnai nėštumo metu nėra kenksmingi, tačiau tik saikingai. Tačiau reikėtų vengti valgyti per daug šios daržovės arba vartoti ją kaip maisto papildą, nes šiuo metu nėra įrodymų apie jos saugumą.
Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad svogūnų vartojimas gali sulėtinti kraujo krešėjimą, todėl turėtumėte jų vengti, jei sergate kraujo krešėjimo sutrikimu.
Kuo svogūnai naudingi sveikatai?
Tačiau šie šalutiniai poveikiai nereiškia, kad turėtumėte nustoti valgyti šią šakninę daržovę, nes dažniausiai svogūnai yra labai sveiki. Poruose yra tam tikrų medžiagų, kurios ypač naudingos jūsų organizmui, todėl pabandykite jų įtraukti į savo racioną.
Svogūnai taip pat padeda kontroliuoti svorį ir palaikyti sveiką imuninę sistemą. Galbūt to nežinote, bet sveiki svogūnai gali net pagerinti jūsų odos ir plaukų būklę.