Iš karto padarykime išlygą: saugios alkoholio dozės sveikatai tiesiog nėra. Ir net toks „nekenksmingas“ gėrimas kaip alus dėl to gali rimtai pakenkti mūsų organizmui. Alus didina apetitą, pagreitina „moteriškų“ hormonų gamybą ir skatina svorio augimą. Tačiau mokslas patvirtina: jei nepiktnaudžiauji, tai kai kuriais atvejais alus gali būti net naudingas. Tad, kaip alus gali pagerinti mūsų sveikatą?
APSAUGO NUO REUMATOIDINIO ARTRITO
Žurnale „Arthritis and Rheumatology“ paskelbtas tyrimas, kuriame dalyvavo 1,9 mln. savanorių, rodo, kad trys ar keturios porcijos (0,290 ml) alaus per savaitę sumažina reumatoidinio artrito riziką trečdaliu. Greičiausiai taip yra dėl priešuždegiminių alkoholio savybių, teigia tyrimo autoriai.
SAUGO DANTŲ IR DANTENŲ SVEIKATĄ
Alus yra savotiškas antimikrobinis skalavimo skystis, naikinantis pavojingas bakterijas burnos ertmėje. Taigi alus padeda pašalinti pavojingas dantų apnašas, kurios kenkia ne tik dantims ir dantenoms, bet ir mūsų širdžiai.
PAGERINA REGĖJIMĄ
Tyrimas, kuriame dalyvavo 3654 žmonės, kurio rezultatai buvo paskelbti “American Journal of Ophthalmology” žurnale, parodė, kad savanoriams, kurie reguliariai gėrė alų, kataraktos rizika sumažėja 50%. Tyrimo autoriai mano, kad to priežastis – antioksidantai, kurių gausu aluje.
SUMAŽINA INKSTŲ AKMENŲ ATSIRADIMO RIZIKĄ
Pasak tyrimo, paskelbto Amerikos nefrologijos draugijos klinikinių tyrimų žurnale, autoriai, jei išgeriate vieną porciją (0,290 ml) alaus per dieną, inkstų akmenligės atsiradimo rizika sumažėja 41%. Mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su alaus diuretikų savybėmis.
SUMAŽINA 2 TIPO DIABETO RIZIKĄ
Viena vertus, alaus gėrimas padeda priaugti antsvorio, o tai padidina riziką susirgti diabetu. Tačiau, kita vertus, šio gėrimo priešuždegiminės savybės yra natūrali apsauga nuo ligos, tai patvirtina ir 15 tyrimų metaanalizė. Jei išgeriate 2–4 porcijas (0,290 ml) alaus per savaitę, rizika sumažėja 30%.