Riebus maistas ir alkoholis kenkia kepenų funkcijai, nes didina toksinių medžiagų kiekį. Norėdami padėti organui atsikratyti pavojingų medžiagų, į savo mitybą turėtumėte įtraukti antioksidacinių maisto produktų.
Pačios kepenys yra organas, kuris iš organizmo šalina kenksmingas medžiagas. Tačiau žalingų įpročių fone kepenyse gali įvykti nepalankių pokyčių, todėl toksinų kiekis organizme gali ne mažėti, o didėti.
Kaip padėti pagerinti kepenų funkciją?
Specialistai pataria reguliariai valgyti šiuos maisto produktus, kurie veikia kaip antioksidantai.
Česnakai
Česnakas, kuriame gausu vitaminų C ir B6, taip pat seleno, yra vienas geriausių kepenis saugančių medžiagų. Net ir nedideliais kiekiais česnakas skatina kepenų fermentų, padedančių šalinti toksinus, veikimą. Be to, česnakų vartojimas mažina cholesterolio, kuris apkrauna kepenis, kiekį.
Citrusiniai vaisiai
Greipfrutai, apelsinai, laimai ir citrinos yra vieni geriausių vitamino C ir antioksidantų šaltinių, kurie pagerina kepenų filtravimo funkcijas ir pagreitina toksinų pasišalinimą iš organizmo.
Burokėliai
Ši kukli, pigi šakniavaisinė daržovė išsiskiria dideliu kiekiu geležies, kalcio, B grupės vitaminų ir antioksidantų (ypač beta karotino, vitamino A pirmtako), kurie naudingi kepenims. Specialistai pataria būtinai valgyti burokėlių, jei jūsų valgiaraštyje yra riebios mėsos.
Žalioji arbata
Žaliosios arbatos gėrimas apsaugo kepenis nuo žalingo alkoholinių gėrimų poveikio. Tačiau svarbu nepersistengti. Geriausias antioksidantas per dideliais kiekiais gali tapti nuodais, todėl nereikėtų gerti per daug žaliosios arbatos.
Kopūstai
Kopūstų salotos kartais vadinamos organizmo “šepetėliu”. Ir ne veltui. Kopūstuose yra daug chlorofilo, kuris veikia kaip labai veiksminga kepenų valymo priemonė, padedanti neutralizuoti organizme esančius toksinus ir apskritai stiprinanti apsaugines kepenų funkcijas.