Medus yra puiki alternatyva cukrui. Dėl naudingų junginių, tokių kaip antioksidantai ir propolis, yra daug naudos sveikatai. Kad medų naudotumėte dar mieliau ar pamiltumėte jį nuo nulio, pakalbėsime apie 6 jo naudą sveikatai. Kai kurie jus maloniai nustebins.
Kodėl verta valgyti medų?
Maistinės medžiagos
Medus iš esmės yra cukrus, tačiau jame nėra riebalų ir tik nedidelis kiekis baltymų bei skaidulų. Nepaisant to, jame yra sveikatai naudingų augalinių junginių – polifenolių, kurie leidžia pradėti biocheminius procesus, lemiančius ligų prevenciją, apsivalymą nuo toksinų ir medžiagų apykaitos pagreitėjimą.
Viename šaukšte medaus rasite:
- 61 kalorija;
- 0 gramų riebalų;
- 0 gramų baltymų;
- 17 gramų angliavandenių;
- 0 gramų skaidulų;
- 1% riboflavino paros normos;
- 1% vario paros normos.
Antioksidantai
Meduje yra daug svarbių biologiškai aktyvių augalinių junginių ir antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir fenolio rūgštys. Tamsiame meduje paprastai yra daugiau antioksidantų nei šviesiame.
Poveikis cukraus kiekiui kraujyje
Geriau naudoti medų nei cukrų. Nors medus padidina cukraus kiekį kraujyje, minėti antioksidantai apsaugo nuo metabolinio sindromo ir 2 tipo diabeto. Mokslininkai taip pat nustatė, kad bičių produktai gali padidinti adiponektino – hormono, mažinančio uždegimą ir gerinančio cukraus kiekį kraujyje – kiekį.
Širdies sveikata
Medus gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti riebalų kiekį kraujyje, reguliuoti širdies ritmą ir užkirsti kelią sveikų ląstelių mirčiai. Visi šie veiksniai gerina širdies veiklą ir sveikatą.