Kasdien valgydami šias daržoves ne tik paįvairinsite savo mitybą, bet ir pasijusite geriau. Kasdien organizmui reikia vitaminų ir mikroelementų, kurių jis turėtų gauti su kasdieniu maistu. Tačiau ne visada pavyksta maitintis subalansuotai. Štai septynios daržovės, kurios padės užpildyti kasdienį reikalingų vitaminų kiekį.
Brokoliai
Brokoliai yra viena iš sveikiausių daržovių, ypač tiems, kurie laikosi dietos. Juose gausu vitaminų A, B6, C ir K, daug kalio ir skaidulų. Tuo pačiu metu daržovėje yra minimalus kalorijų skaičius, todėl tai yra dietinis produktas. Brokoliai yra puikus pagalbininkas širdies ir kraujagyslių ligų bei virškinimo trakto problemų profilaktikai.
Ropės
Ropė nėra pati dažniausia šakninė daržovė, tačiau savo naudingomis savybėmis lenkia daugelį kitų. Daržovėse yra daug kalcio, fosforo ir kalio. Visi šie elementai yra labai svarbūs normaliai žmogaus nervų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai.
Morkos
Morkose gausu antioksidantų ir beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Reguliariai valgant šią daržovę pagerės regėjimas, oda taps švelnesnė ir lygesnė. Morkos gali padėti kovojant su priešlaikiniu senėjimu, taip pat suteikti tolygų įdegį.
Šparagai
Ši skani ir sveika daržovė taip pat bus puikus atradimas tiems, kurie bėga nuo antsvorio. Šparagai turi labai mažai kalorijų, bet daug sveikatai reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, vitaminai A, C, K ir B grupės vitaminai, taip pat daug skaidulų. Su šiuo produktu yra daugybė receptų, kurie tikrai paįvairins jūsų meniu.
Runkeliai
Burokėliai – dar vienas produktas, kuris turėtų būti jūsų kasdienėje mityboje. Šakniavaisiuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų A, C, PP, kalio, fosforo ir nepakeičiamų amino rūgščių. Jis valo kraujagysles, mažina spaudimą ir padeda išvengti kraujagyslių spazmų. Folio rūgšties dėka burokėliai kovoja su senėjimu ir gerina odą.
Žiediniai kopūstai
Žiediniai kopūstai yra sudėtingos cheminės sudėties, juose yra daug antioksidantų, vitaminų, mineralų ir omega-3 riebalų rūgščių. Daržovė pasižymi stipriomis baktericidinėmis savybėmis, naikina patogenines bakterijas, gerina žarnyno mikroflorą.
Batatai / saldžios bulvės
Saldžiosios bulvės turi daug naudingų savybių. Turi daug mineralinių medžiagų, vitaminų A ir C bei karotino, atsakingo už jaunystę ir grožį. Daržovė padeda gamintis kolagenui, kuris kovoja su raukšlėmis, mažina kraujospūdį ir netgi padeda susidoroti su depresija. Be to, saldžiosios bulvės turi žemą glikemijos indeksą, todėl tai tinkamas produktas diabetikams.