Alkoholio poveikis smegenims: nauji įrodymai


Alkoholio vartojimas mažais kiekiais

Naujame tyrime mokslininkai išanalizavo 25 000 žmonių MRT vaizdus. Jie nustatė, kad nedidelis alkoholio kiekis neigiamai veikia smegenis. Saikingas alkoholio vartojimas yra masinis reiškinys. Todėl net ir nedidelis jo šalutinis poveikis visuomenės mastu gali būti reikšmingas. Galimą žalą didina tai, kad dauguma žmonių mano, kad santykinai mažomis dozėmis yra visiškai nekenksmingas.

Nauji alkoholio tyrimai

Ankstesni tyrimai parodė, kad alkoholio vartojimas dideliais kiekiais kenkia smegenims. Tačiau duomenys apie saikingo alkoholio vartojimo poveikį išlieka dviprasmiški. Jo poveikis smegenų struktūrai buvo menkai ištirtas. Be to, kai kurie tyrimai parodė, kad vynas teoriškai gali būti naudingas tol, kol juo nepiktnaudžiaujama.

Naujojo tyrimo autoriai naudojo britų biobanko duomenis. Mokslininkai išanalizavo informaciją apie 25 378 dalyvius. Jie atsižvelgė į lytį, amžių, išsilavinimo lygį, išgerto alkoholio kiekį, smegenų dydį ir būklę pagal magnetinio rezonanso tomografiją, dėl įvairių priežasčių kreiptasi į medikus bei atminties tyrimų duomenis.

Neigiamas mažų alkoholio dozių poveikis

Kuo daugiau alkoholio tyrimo dalyviai vartojo per savaitę, tuo mažesnis pilkosios medžiagos tankis jų smegenyse. Mokslininkų atliktais skaičiavimais, apie 0,8% jo tūrio pokyčių galima paaiškinti būtent saikingu alkoholio vartojimu. Alkoholio vartojimas siejamas su smegenų baltosios medžiagos ryšių pablogėjimu. Ryšys tarp alkoholio vartojimo ir smegenų būklės pablogėjimo buvo ryškesnis žmonėms, kenčiantiems nuo hipertenzijos ir nutukimo.

Nėra mažiausios ribos, iki kurios gėrimas nedaro žalos – alkoholis kenkia bet kokiu kiekiu. Neigiamas poveikis paveikia visas smegenų struktūras, o ne tik tas sritis, kurios anksčiau buvo pažeistos, sakė naujojo tyrimo bendraautorė Enya Topivala.

Išeiti iš AMP versijos