Ar pavasaris gali turėti įtakos miego pablogėjimui?


KOKYBISKAS MIEGAS

Oras lauke gražėja, bet ar jaučiate, kad pasikeitė jūsų miego kokybė? Mokslininkai jums turi gana paprastą paaiškinimą. Pokyčiai sapne gali būti siejami su tikrojo pavasario pradžia. Skaitykite apie tai plačiau mūsų straipsnyje.

Kaip sezoniškumas veikia miegą?

Berlyno St. Hedwig ligoninės Miego ir chronomedicinos klinikos mokslininkai analizavo miego pokyčius priklausomai nuo sezono. Rezultatai parodė, kad rudenį ir žiemą žmonės miega ilgiau nei vasarą. Tai reiškia, kad gyventojus veikia sezoninė įtaka.

Somnologai išsiaiškino, kad bendras miego laikas žiemą yra maždaug valanda ilgesnis nei vasarą, o vadinamoji „greito miego fazė“ – 30 minučių ilgesnė. Tai reguliuoja cirkadiniai ciklai arba vidinis žmogaus biologinis laikrodis, kuris nustato ritmą visiems gyvybiniams organizmo procesams.

Per metus nustatėme specifinius REM ir gilaus miego, dviejų pagrindinių miego etapų, pokyčius. Tai visiškai naujas veiksnys,
sako Dieteris Kunzas, vienas iš pirmaujančių tyrimo autorių.

Tuo pačiu metu eksperimento dalyvių gilus (kai organizmas atsigauna išskirdamas augimo hormoną ir atnaujina pažeistus audinius) rudens pradžioje buvo 30 minučių trumpesnis nei žiemos pabaigoje. Ši fazė leidžia mums jaustis energingiems.

“Gilaus miego sezoniškumas buvo kažkas, ko mes nesitikėjome. Tai homeostatinis procesas, o tai reiškia, kad kuo ilgiau esate be miego, tuo gilesnio miego reikia, kad atkurtumėte energiją”, – pabrėžia Kunzas.

Sezoniškumas būdingas visoms būtybėms, tačiau žmonėms jis beveik nepastebimas. Žiemą mūsų fiziologija šiek tiek prislėgta, todėl pavasarį gali kilti problemų, nes organizmas bando prisitaikyti prie naujo sezono.

Išeiti iš AMP versijos