Prasidėjus vasarai ar tiesiog šiltajam sezonui, šašlykai, kepsniai ir kiti ant anglių ruošiami mėsos skanėstai daugeliui žmonių tampa šventiniu patiekalu. Gydytojai perspėja ir pataria nesižavėti kancerogeniniu maistu, nepaisant apetitą keliančios išvaizdos ir nepakartojamo aromato.
Kancerogeninių medžiagų galima rasti ne tik pačioje kepsninėje, bet net ir iš kepsninės kylančiuose dūmuose. Pavyzdžiui, juose yra benzopireno, anglies monoksido ir daug kitų kenksmingų medžiagų. Be to, kepant šašlykus nuo mėsos ant žarijų dažnai laša riebalai. Dėl to susidaro dūmai, kurie taip pat turi kancerogeninį poveikį.
Dar keletas patarimų
Mitybos specialistai pataria paukštieną ar žuvį kepti ant anglių, nes jie yra lengviau virškinami. Jei norite kepti mėsą ant žarijų, turite pirkti minkštos rūšies mėsą ir ją kruopščiai apdoroti.
Šašlykus valgykite su daug žalumynų. Juose yra daug antioksidantų, vitaminų ir skaidulų, kurios neleidžia ne pačiam sveikiausiam maistui ilgai užsibūti žarnyne ir išvengti pasekmių.