Glitimas yra ne kas kita, kaip baltymų grupė, esanti tam tikruose grūduose: kviečiuose ir jų atmainose, rugiuose, miežiuose. Šie grūdai jau tūkstančius metų yra neatsiejama žmonių mitybos dalis, o tai reiškia, kad glitimas visą tą laiką buvo žmonių mityboje.
Todėl, jei mintis, kad šis baltymas gali sukelti žarnyno uždegimą ir todėl yra “atsakingas” už daugelį ligų, būtų teisinga, žmonija tikriausiai jau seniai būtų išmirusi.
Visiškai pašalinti glitimą rekomenduojama žmonėms, sergantiems celiakija ir kitomis su glitimu susijusiomis ligomis.
Jei sveikas žmogus atsisako glitimo, jis turėtų būti pasirengęs tam, kad negaus pakankamai baltymų, kalcio, geležies ir maistinių skaidulų. Visų šių komponentų trūksta mityboje be glitimo.
Jei glitimo reikia atsisakyti dėl medicininių priežasčių, turėtumėte atsisakyti duonos, bulguro, makaronų, kuskuso ir pakeisti juos glitimo neturinčiais neskaldytais grūdais, tokiais kaip ryžiai, grikiai, linai, amarantas, soros, sorgai, kvinoja ir kukurūzai be glitimo.
Be to, į savo racioną įtraukite ankštines daržoves ir daržoves, kuriose yra daug krakmolo.