Morkos yra skanus, traškus ir sveikas užkandis. Jau seniai sklando pasakojimai apie tai, kaip ši daržovė gali pagerinti jūsų regėjimą. Tačiau apie jas paplitęs vienas mitas gali priversti susimąstyti: ar suvalgius per daug morkų oda gali tapti oranžine?
Valgant per daug morkų, oda gali pasidaryti gelsva
Morkose yra daug beta karotino – augalų pigmento, suteikiančio joms ryškią spalvą. Jis iš tikrųjų randamas įvairiuose maisto produktuose, įskaitant saldžiąsias bulves ir moliūgus. Organizme beta karotinas virsta vitaminu A, kuris stiprina imunitetą ir gerina regėjimą. Tačiau kai vartojate per daug beta karotino, tai gali sukelti karotenemiją – būklę, dėl kurios pakinta jūsų odos spalva.
Šis odos atspalvis paprastai matomas jūsų delnuose arba pėdų apačioje, o vaikai nuo jo kenčia labiau nei kitos gyventojų grupės.
Tačiau ši būklė nėra toksiška ar kenksminga ir gali lengvai išnykti! Ribojus beta karotino maisto produktų kiekį savo racione, geltonasis pigmentas pradės mažėti.
Įvairus šviežių vaisių ir daržovių valgymas padės išvengti odos spalvos pasikeitimo. Kitas patarimas, kaip pagerinti bendrą sveikatą – į savo mitybą įtraukti daugiau skaidulų.