Beždžionių raupai: PSO įvertino naujos pasaulinės pandemijos tikimybę


Beždžionių raupai

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareiškimas paskelbtas po to, kai buvo pranešta apie ligos atvejus šalyse, kuriose ši liga paprastai nepasitaiko. Apie tai pranešė “Reuters”.

Beždžionių raupai

Raupai

Tačiau situacija gali pasikeisti, jei virusas taps mažų vaikų ir žmonių, turinčių imuniteto problemų, patogenu.

“Pavojus visuomenės sveikatai gali būti didelis, jei šis virusas pasinaudos galimybe įsitvirtinti kaip žmonių patogeninis organizmas ir išplis tarp žmonių grupių, kurioms gresia didesnė rizika susirgti sunkia liga, pavyzdžiui, mažų vaikų ir žmonių, kurių imunosupresija yra sutrikusi”, – teigė organizacija.

PSO informacija apie beždžionių raupus

PSO taip pat pranešė, kad iki šiol nėra pranešimų apie mirtinus atvejus. Gegužės 26 d. duomenimis, 23 šalyse, kuriose virusas nėra endeminis, buvo patvirtinti 257 užsikrėtimo atvejai ir 120 įtariamų atvejų.

Mokslininkai bando išsiaiškinti, kodėl Europoje padaugėjo beždžionių raupų atvejų. Toks atvejų skaičius paskatino ekspertus suabejoti beždžionių raupų perdavimo pobūdžiu, nes daugelis pacientų nėra keliavę į Afriką ar turėję kontakto su užsikrėtusiu asmeniu.

Ekspertai teigia, kad beždžionių nelaikomi lytiškai plintančia infekcija, tačiau jie gali būti perduodami lytinių santykių metu.

“Manau, kad lytinis perdavimas būtų pirmasis galimų kaltininkų sąraše”, – sakė Arizonos valstijos universiteto Biologinio dizaino imunoterapijos, vakcinų ir virusoterapijos centro direktorius daktaras Grantas McFaddenas.

Kur aptinkami raupai?

Beždžionių raupai yra reta infekcija, kuri dažniausiai plinta per laukinius gyvūnus Vakarų ir Centrinėje Afrikoje. Simptomai – karščiavimas ir būdingi bėrimai. Liga paprastai plinta artimo kontakto metu ir retai aptinkama už Afrikos ribų.

Išeiti iš AMP versijos