Didžioji savaitė – tai paskutinė savaitė prieš Kristaus Prisikėlimo šventę, trunkanti nuo balandžio 11 d., pirmadienio, iki balandžio 16 d., šeštadienio. Didžiąją savaitę įprasta kepti pyragus ir dažyti kiaušinius Velykoms.
Velykų pyragų kepimo tradicija
Pasak Šventojo Rašto, namuose, į kuriuos Jėzus Kristus atėjo valgyti, duona visada būdavo dedama stalo viduryje. Po to, kai Jis buvo nukryžiuotas ant kryžiaus, žmonės ateidavo pas Jį pagarbinti ir atsinešdavo duonos, kuri buvo pašventinta. Po to kepalą buvo galima valgyti.
Nuo tų laikų Velykų pyragas tapo Kristaus prisikėlimo šventės simboliu.
Kurią dieną geriau kepti velykinį pyragą?
Geriausia diena duonai kepti yra Didysis ketvirtadienis. Šią dieną prieš saulėtekį maudomasi, kad būtų „nuplautos nuodėmės”, taip pat tvarkomi namai ir kepami šventiniai kepiniai.
Vienintelė diena, kai nereikėtų kepti pyragų, yra Didysis penktadienis. Krikščionybėje tai gedulo diena – Jėzaus Kristaus nukryžiavimo diena. Tačiau kai kurie mano, kad velykinius pyragus galima kepti po 15 valandos.
Kada dažyti kiaušinius prieš Velykas?
Velykiniai kiaušiniai yra vienas svarbiausių Velykų simbolių. Kiaušiniai taip pat dažomi Didįjį ketvirtadienį. Kiaušiniai dažniausiai dažomi raudona spalva, ji simbolizuoja Kristaus kraują.
Manoma, kad velykinių kiaušinių lukštų nereikėtų išmesti. Juos reikėtų užkasti sode, kad būtų geresnis derlius, arba pabarstyti ant mirusių giminaičių kapų.
Taip pat skaitykite: