Prieskoniai yra labai populiarūs tarp pasaulio gyventojų, tačiau kai kurie prieskoniai, esantys kiekvienoje virtuvėje, gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. Ekspertai įvardijo 5 prieskonius, su kuriais turėtumėte būti ypač atsargūs.
Pasirodo, pasaulyje yra apie 100 prieskonių rūšių, tačiau mažai kas žino, kad jie gali būti ir naudingi, ir kenksmingi organizmui.
Ypač atsargūs turėtumėte būti esant individualiam netoleravimui. Prieskoniai taip pat gali būti pavojingi paūmėjus lėtinėms ligoms. Pasak specialistų, svarbu žinoti, kad norint suteikti patiekalui aromato ir skonio, nebūtina į jį dėti daug prieskonių. Taip pat būtina stebėti prieskonių kokybę.
Specialistai rekomenduoja vienam litrui skysčio naudoti prieskonius “ant peilio galo”. Per dieną prieskonių galima suvartoti 5-6 gramus. Svarbu žinoti, kad prieskoniai yra stiprūs dirgikliai, todėl jie gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatą. Pavyzdžiui, šafranas nerekomenduojamas nėštumo metu, nes gali sukelti net persileidimą.
5 populiarūs prieskoniai, kurie gali būti kenksmingi
Sąrašo viršuje atsidūrė juodieji kmynai. Juose yra daug veikliųjų medžiagų, kurios gali sukelti alerginę reakciją. Šis prieskonis draudžiamas nėščioms moterims, nes skatina gimdos lygiųjų raumenų susitraukimą.
Toliau eina druska. Per didelis šio produkto vartojimas dažnai padidina kraujospūdį, o tai pavojinga stabiliai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Druska taip pat gali sukelti skysčių susilaikymą ir edemą. Druska didina skrandžio vėžio riziką ir skatina magnio, kalcio ir magnio išsiskyrimą.
Lauro lapai taip pat yra populiarus, bet pavojingas prieskonis. Jis pavojingas sergant tulžies pūslės uždegimu, opalige, pankreatitu, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, šis prieskonis turi savybę skystinti kraują, todėl nerekomenduojamas pacientams, kurių kraujo krešumas sumažėjęs.
Toliau – cinamonas, kurio per didelis vartojimas lemia cukraus kiekio sumažėjimą, kepenų pažeidimus ir vėžio atsiradimą. Nepageidautina cinamono dėti į maistą nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
Sąrašą užbaigia garstyčios, kurios kontraindikuotinos sergant skrandžio opalige, gastritu ir kitomis virškinamojo trakto ligomis. Šis populiarus prieskonis gali būti kenksmingas sergant plaučių uždegimu ir inkstų ligomis.