Neretai parduotuvių ir turgaviečių lentynose galima pamatyti nukainotų daržovių ir vaisių – paprastai jie jau būna supuvę ir tapę tikrais nuodais organizmui. Ekspertai papasakojo apie jų valgymo pasekmes sveikatai.
Vaisiai ir daržovės su nuolaida – ar verta pirkti?
Supuvę vaisiai ir daržovės kelia didelį pavojų. Pasekmės gali būti gana rimtos. Pelėsis ir puvinys – tai tikri nuodai, kurie toksinais prisotina visą vaisių, nors jis atrodo tik šiek tiek sugedęs, perspėjo ekspertai.
Vos prasidėjus puvimo procesui, mikotoksinai, antriniai pelėsinių grybų apykaitos produktai, patenka į sveikus vaisiaus audinius. Net mažiausi šių medžiagų kiekiai turi nepageidaujamą poveikį ir laikui bėgant gali kauptis organizme.
Mikotoksinai daro įvairų neigiamą poveikį organizmui, pvz.
- mažina imunitetą;
- pažeidžia inkstus, kepenis, nervų ir kraujotakos sistemas bei virškinimo traktą;
- sukelia kraujo ligas, gerklės uždegimą, dermatitą, konvulsijas, ūmų skausmą;
- sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir reprodukcinę funkciją.
Kartu mikotoksinai yra labai atsparūs: jų negalima nuplauti vandeniu, sunaikinti verdant, kepant ar šaldant. Jų negalima pašalinti iš dalies nupjovus. Jei daržovė pusiau supuvusi, vadinasi, “sveika” dalis jau yra užkrėsta mikotoksinais, teigia ekspertai.