Jodas labai svarbus skydliaukės veiklai, kuri kontroliuoja medžiagų apykaitą ir kiekvienos ląstelės energijos gamybą. Jei jodo nepakanka, skydliaukė nedirba visu pajėgumu, jaučiamės mieguisti, sotūs ir šalti, irzlūs ir pikti. Žiemą jodas reikalingas ir dėl to, kad jis dalyvauja formuojantis naujiems fagocitams – ląstelėms, kurios „ryja“ bakterijas ir pažeistas, senas, navikines organizmo ląsteles.
Kitaip tariant, jodas svarbus imunitetui. Tačiau ką valgyti ar gerti norint papildyti jodo atsargas, o kokių eksperimentų reikėtų vengti?
DĖL JODO TRŪKUMO SERGAME, BLOGAI MĄSTOME
Kadangi jodas yra daugelio medžiagų apykaitos procesų dalyvis, jo trūkumas iš karto paveikia visą organizmą. Vaikų augimas, protinis vystymasis sutrinka, jie blogiau mokosi, jiems sunku prisiminti naujus dalykus. Suaugusiesiems sumažėja imuninė apsauga, kaulinio ir kremzlinio audinio formavimasis, darbingumas, atminties sutrikimai.
Dėl ilgalaikio jodo trūkumo susidaro gūžys – sprando sustorėjimas dėl skydliaukės bandymų gaminti daugiau hormono. Trūkstant jodo, padidėja onkologinių ligų rizika, nes sumažėja imuninės sistemos gebėjimas stebėti savo ląsteles.
KOKIE SIMPTOMAI GALIMI?
Vaikams ir paaugliams per dieną reikia apie 100 μg jodo, suaugusiems – apie 150 μg. O jei kalbame apie nėščias ar maitinančias mamas – 50 μg daugiau, beveik 200 μg. Atrodytų, nedaug, bet dažnai ir šito negauname, nes nesuvalgome tinkamo maisto kiekio.
Jei jodo nepakanka, šį faktą galima nustatyti testų pagalba, sunku daryti išvadas vien remiantis simptomais, nes jie panašūs į daugelį kitų ligų. Apskritai šie ženklai gali kelti nerimą:
- mieguistumas, net jei pakankamai miegate ir ilsitės;
- bloga nuotaika, dirglumas;
- aritmija, spaudimo šuoliai, diskomfortas krūtinėje;
- galvos skausmas, sunkumo jausmas galvoje;
- apetito praradimas, plaukų ir nagų problemos;
- dėmesio, koncentracijos pablogėjimas, atminties sutrikimas;
- jautrumas oro pokyčiams.
Šios apraiškos galimos sergant kitomis patologijomis, todėl prieš papildant jodo atsargas verta aptarti savo būklę su gydytoju.
JODUOTA DRUSKA, BET NE VISA
Tai geras jodo šaltinis, tačiau tik tuo atveju, jei pats produktas yra geros kokybės, buvo tinkamai laikomas ir visiškai teisingai jį naudojate. Jodas nemėgsta drėgmės, šviesos ir aukštos temperatūros. Todėl nepermatomame ir sandariai uždarytame indelyje joduotos druskos tinkamumo laikas yra ne daugiau kaip 3 mėnesiai. Negalite virti ar kepti maisto su joduota druska – jodas išgaruoja.
Joduotą druską galite kaitalioti su jūros druska, dėdami jos į maistą jau po gaminimo, prieš pat valgį. Tada iš kiekvieno gramo druskos galite gauti 45 μg jodo.
10 MAISTO PRODUKTŲ, KURIUOSE YRA DAUG JODO
Eidami apsipirkti pabandykite į savo sąrašą įtraukti šiuos produktus:
- Spanguolės – šios rudens uogos 100 g yra apie 350 μg jodo. Taip pat vitamino C, K ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą.
- Braškės – žiemą šviežių braškių nėra, bet galite naudoti šaldytas. 100 g porcijoje yra iki 20% jodo paros normos.
- Slyvos – padeda pašalinti vidurių užkietėjimą, neleidžia augti navikams, gausu vitaminų ir mineralų. 5 vnt. yra iki 20 μg jodo.
- Krevetės – 100 g produkto yra apie 40 μg jodo, papildomai aprūpina reikiamais mikroelementais, liesu baltymu ir astaksantinu, kuris teigiamai veikia smegenis.
- Menkė yra puikus liesų baltymų šaltinis, mažai kaloringas ir 110 μg jodo 100 g. Be to, joje gausu fosforo, kalcio, magnio ir vitamino E.
- Tunas – riebi žuvis, bet sveika. Ši žuvis padeda išvengti insulto, taip pat yra fosforo, kalio, geležies ir magnio, jodo – apie 20 μg 100 g.
- Kalakutiena yra ne tik jodo – 40 μg 100 g, bet ir vertingų baltymų, vitamino B ir nedidelio riebalų kiekio šaltinis.
- Bulvės su odele – iškeptos jaunų bulvių griežinėliai padės papildyti mineralinių medžiagų ir angliavandenių atsargas, greitai pasisotins. 100 g bulvių gauname apie 60 μg jodo.
- Baltosiose pupelėse gausu skaidulų, vario, cinko ir folio rūgšties. 100 g pupelių taip pat yra 30 μg jodo.
- Jūros kopūstai yra jodo turinčių maisto produktų čempionas. Jame 100 g dumblių yra 300 μg jodo. Jūros kopūstai taip pat turi mažai kalorijų ir beveik neturi riebalų bei angliavandenių.
KO NEDARYTI
Internete pasirodo vaizdo įrašai, kuriuose jodo trūkumą siūloma užpildyti itin pavojingu receptu – į pieną ar vandenį įlašinti jodo lašelių ir gerti šį tirpalą. Kiekviename laše yra apie 6000 μg jodo, o tai 20 kartų viršija paros normą.
Jodo perteklius yra ne mažiau pavojingas nei jo trūkumas. Perteklius gali sukelti skydliaukės užsikimšimą ir alergijų vystymąsi, nemigą, padidėjusį prakaitavimą su stipriu nemaloniu kvapu, drebulį ir tachikardiją. Ir jei tai darysite ilgą laiką, gali išsivystyti Bazedovo liga.