Iš kur atsiranda bananuose esanti radiacija ir ar ji pavojinga mūsų sveikatai

Skanūs bananai

Radiacija jau seniai įsitvirtino žmogaus sąmonėje kaip kažkas labai pavojinga sveikatai. Santykinai taip, bet tik tuo atveju, jei kalbame apie per didelį jos kiekį. Mūsų baimę sudaro tai, kad radiacija yra kažkas, kas neturi kvapo, spalvos ir skonio. Tik dėl kažkokių nežinomybių mes ir toliau to bijome, nors šiais laikais net neįsivaizduojame, kaip dažnai esame veikiami šios radioaktyviosios spinduliuotės. Be to, turbūt ne visi žino, kad radiacijos yra ir maisto produktuose. Ar žinojote, kad bananuose taip pat yra radiacijos?

Bananuose esanti radiacija

bananai su sokoladu

Kai kuriuose natūraliuose produktuose gali būti natūralaus radioaktyvaus izotopo anglies-14 ir kalio-40. Tai bulvės, pupelės, sėklos, riešutai ir, kaip minėta anksčiau, bananai. Manoma, kad bananai yra patys radioaktyviausi vaisiai, nes juose yra kalio-40 ir, pasak mokslininkų, jis turi gana ilgą savo irimo laikotarpį (apie 1 mlrd. metų).

Taigi mokslininkai juokaudami nusprendė sugalvoti kitą radioaktyvią vertę, kurią pavadino „banano ekvivalentu“, kuri yra radiacijos dozė, prilyginama vieno banano suvalgymui.

Ir kad ir kaip žmonės dėl to jaudintųsi, bananai jokiu būdu nekelia pavojaus žmogaus organizmui. Be to, reikia pažymėti, kad beveik kiekvienais metais žmogus kartu su įvairiu maistu ir vandeniu gauna 400 μ3v spinduliuotės dozę. Šiandieniniame pasaulyje, nori nenori, apsisaugoti nuo radioaktyviosios spinduliuotės gana sunku, tačiau šalia žmogaus visada bus technologijų ir visokių dalykėlių, kuriuose vienaip ar kitaip yra radioaktyvių medžiagų.

Bet nereikėtų atsisakyti bananų ir kitų maisto produktų, kurie, jūsų nuomone, turi didelę radiaciją, nes tokių medžiagų yra ir žmogaus organizme, tačiau visa tai per tam tikrą laiką tiesiog natūraliai išplaunama iš žmogaus organizmo. Dėl šios priežasties galite ir toliau mėgautis bananais.

Exit mobile version