Grybai gali būti naudojami kaip sultinių sudedamoji dalis ir kaip visavertis daugumos namuose ruošiamų patiekalų prieskonis. Sužinokite, kaip džiovinti grybus, portale kaipkada.lt
Grybams valyti ir pjaustyti naudokite peilius plastikiniais ašmenimis arba aukštos kokybės nerūdijančio plieno peilius. Priešingu atveju prastos kokybės lydinys gali sureaguoti su grybų minkštimu, todėl grybai gali prarasti dalį skonio.
Džiovinimui skirtų grybų nereikėtų plauti – tik nuvalyti peiliu. Jei grybas labai nešvarus, nuvalykite jį sausu rankšluosčiu. Yra keli paprasti grybų džiovinimo būdai.
Natūralus džiovinimas
Tinka mažiems ir vidutinio dydžio grybams. Apsiginkluokite adata ir suverkite juos ant storos virvės. Taip pagaminsite grybų girliandą. Pakabinkite ją tokioje vietoje, kur yra geras skersvėjis. Nepageidautina, kad grybai būtų veikiami saulės spindulių.
Jei oras drėgnas, galite pagreitinti grybų džiūvimo procesą. Norėdami tai padaryti, pakabinkite juos šalia radiatoriaus, virš šildytuvo arba šalia viryklės.
Paruošimas orkaitėje arba elektrinėje džiovyklėje
Jei grybai dideli, supjaustykite juos griežinėliais. Sudėkite gabalėlius ant elektrinės džiovyklės padėklų arba ant kepimo skardos. Džiovinimas elektrinėje džiovyklėje trunka 6-9 valandas, džiovinant elektrinėje džiovyklėje +55 laipsnių temperatūroje.
Orkaitėje džiovinama 4-6 valandas. Temperatūra turi būti nustatyta 90 laipsnių. Proceso metu orkaitės durelės turi būti šiek tiek pravertos, kad išgaruotų drėgmė.
Kaip paruošti grybų miltelius?
Tai įdomus paruošimas. Jo pagrindu sukurta daugybė prieskonių. Aromatingi ir maistingi milteliai dedami į sriubas ir padažus, troškinant mėsą ir apskritai į viską, kam reikia sodraus ir subalansuoto skonio.
Išdžiovinę bet kuriuo iš pirmiau nurodytų būdų, grybus kruopščiai sumalkite. Tam puikiai tiks blenderis arba kavos malūnėlis.
Prieš malimą į grybus įberkite keletą pipirų žirnelių ir šiek tiek druskos. Susmulkinę visą masę persijokite per sietelį.